Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Over ons

G-Geschiedenis laat u op een spannende én vermakelijke manier (opnieuw) kennis maken met de geschiedenis vanaf het stenen tijdperk tot het heden. In elk nummer nemen we u mee op een historische ontdekkingsreis.

G/GESCHIEDENIS, een nieuw blad voor mensen met passie voor geschiedenis ! Wat kunt u verwachten?

Titelthema
In elke uitgave komt een titelthema uitgebreid aan bod. Alle belangrijke aspecten van het bijbehorende tijdvak uit de geschiedenis worden vanuit alle mogelijke invalshoeken bekeken en toegelicht.

Actueel
In de rubriek Actueel onderzoekt G/Geschiedenis de historische achtergronden van actuele krantenkoppen , van jaardagen en jubilea en historische begrippen.

Portret
In Portret wordt het levensverhaal van vooraanstaande en markante figuren uit de geschiedenis verteld en van commentaar voorzien.

Alledaagse Geschiedenis
De serie Alledaagse Geschiedenis beschrijft de historische achtergronden van voorwerpen die we elke dag gebruiken, zonder ons van hun vaak opmerkelijk en bewogen verleden bewust te zijn.

Series
Meerdelige series behandelen de verschillende aspecten van historische verschijnselen.

Forum
Forum informeert over het laatste nieuws op het gebied van Onderzoek en Wetenschap en verwijst naar belangrijke jaardagen van de desbetreffende maand.

Tentoonstellingen en Media
Een extra maandelijkse service in G/GESCHIEDENIS zijn tips en berichten over actuele tentoonstellingen en boekbesprekingen.

Met G/Geschiedenis beleeft u de geschiedenis opnieuw !

… Makkelijk te begrijpen : Hier wordt de wereldgeschiedenis een spannende, levendige reportage.

… Competent: Gerenommeerde vakauteurs onderzoeken zorgvuldig, schrijven op een manier die iedereen begrijpt en leggen gebeurtenissen, ontwikkelingen en samenhangen uit.

… Levendig: Zorgvuldig uitgezocht beeldmateriaal maakt u met de geschiedenis en haar markante figuren op een aanschouwelijke manier vertrouwd.

… Actueel: Geschiedenis heeft opvallend veel gemeen met hier en nu. Wie het heden wil begrijpen moet ook het verleden kennen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder