Stelling

De wereld is beter af met Elon Musk

Stem

Agenda

Alkmaar in Suriname

De tentoonstelling 'Plantage Alkmaar' in het Stedelijk Museum Alkmaar belicht de relatie tussen de stad en de slavernijgeschiedenis en specifiek het verhaal van plantage Alkmaar in Suriname, een weinig bekend en nauwelijks onderzocht thema uit de Alkmaarse geschiedenis. Er worden gereedschappen, archiefstukken, kaarten en kunstwerken getoond. Bijzonder is een serie waterverftekeningen van plantage Alkmaar en omgeving, gemaakt door plantage-eigenaar Louise van Panhuys in de periode 1811-1816.

Hoogbouw in de Lage Landen

Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. In ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ daagt het Gentse museum STAM onze – vaak terloopse – blik op de stad uit. Wat zit er achter de grillige lijnen van steen, staal en glas? En waarom blijven we het hoog, hoger, hoogst zoeken? Vroeger domineerden kerk- en belforttorens, vandaag evengoed kantoor- en woontorens. De Burj Khalifa is de hoogste, het Belfort de vurigste, de Boekentoren de wijste.

Onderwatersporen van geuzen

13 december 2022 skrul

Van de Tachtigjarige Oorlog zijn in Amsterdam nauwelijks sporen te vinden. Althans: op land. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed speurt nu onder water. Immers: de watergeuzen blokkeerden de toegang tot de stad in 1573 door tientallen schepen in het IJ af te zinken. De blokkade is goed te zien op een kaart uit 1575 van de Amsterdamse cartograaf Joost Bilhamer. Het is de weerslag van de tweede poging; het was niet eenvoudig om tientallen schepen in een rechte lijn tussen het huidige KNSM-eiland en Schellingwoude tot zinken te brengen.

Het was een opmaat tot de Slag op de Zuiderzee van 1573, toen de Spaanse vloot van Bossu voor Hoorn in de pan werd gehakt. Bossu kon niet meer rekenen op maritieme hulp uit het Spaansgezinde Amsterdam.
Het onthullen van wat er op de bodem van het IJ aan interessants ligt, is de taak van Periplus, het bedrijf van Seger van den Brenk, die in 2009 een vrijwel gave 15de-eeuwse kogge voor het havenfront van Kampen wist op te sporen. Met magnetometers en geluidsgolven wordt naar de wrakken gespeurd, wat uiteraard ook veel valse signalen opleveren: het Amsterdamse water is rijk aan bierblikjes en oude fietsen. Ondanks alle gebagger in de laatste eeuwen verwacht Van den Brenk genoeg te vinden in de conserverende kleilaag aan weerszijden van de geul. Bijvoorbeeld resten van het kerkje en grafstenen van Schellingwoude dat de geuzen gebruikten om de schepen te verzwaren.
Siebrand Krul

Openingsbeeld: Het IJ gezien vanuit het oosten. Schilderij van Hendrik Vroom, eind 16de eeuw (detail). (Amsterdam Museum)

Lees het complete verhaal in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 6,25!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Netwerk van vriendendiensten

Wie meer over Poetin en het machtscentrum waarin hij fungeert wil weten doet er goed aan het lijvige boek van Catherine Belton ter hand te nemen. 480 pagina’s dik en nog eens ruim honderd pagina’s met annotaties, waarin de herkomst van het materiaal aan de hand van interviews en documenten verantwoord wordt. Geen eenvoudig boek en ook weinig hoopgevend voor wie op korte termijn ingrijpende wijzigingen in Rusland verwacht.

Lees verder

Kroniek

Bloedbad in Fort Zeelandia

In de nacht van 7 op 8 december worden zestien prominente Surinaamse burgers in Paramaribo van hun bed gelicht en overgebracht naar het Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van het zogeheten Militair Gezag met aan het hoofd legerleider Desi Bouterse. Op 26 februari 1980 had hij, sergeant-majoor, samen met andere onderofficieren een coup gepleegd omdat de regering Arron weigerde tegemoet te komen aan de in zijn ogen gerechtvaardigde eis om een eigen vakbond voor onderofficieren op te richten.

Lees verder

Heilige van de week

Lucia van Syracuse

13 december († ca. 303) Deze naam betekent licht, stralend of geboren bij zonsopgang. Lucia maakt tijdens haar leven veel mee. Haar moeder is stervende. Lucia bidt net zolang bij het graf van Sint-Agatha totdat ze is genezen. Ze verbreekt haar verloving. Hierop verraadt haar verloofde haar aan de Romeinse overheid.

Lees verder