Stelling

De wereld is beter af met Elon Musk

Stem

Agenda

Alkmaar in Suriname

De tentoonstelling 'Plantage Alkmaar' in het Stedelijk Museum Alkmaar belicht de relatie tussen de stad en de slavernijgeschiedenis en specifiek het verhaal van plantage Alkmaar in Suriname, een weinig bekend en nauwelijks onderzocht thema uit de Alkmaarse geschiedenis. Er worden gereedschappen, archiefstukken, kaarten en kunstwerken getoond. Bijzonder is een serie waterverftekeningen van plantage Alkmaar en omgeving, gemaakt door plantage-eigenaar Louise van Panhuys in de periode 1811-1816.

Hoogbouw in de Lage Landen

Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. In ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ daagt het Gentse museum STAM onze – vaak terloopse – blik op de stad uit. Wat zit er achter de grillige lijnen van steen, staal en glas? En waarom blijven we het hoog, hoger, hoogst zoeken? Vroeger domineerden kerk- en belforttorens, vandaag evengoed kantoor- en woontorens. De Burj Khalifa is de hoogste, het Belfort de vurigste, de Boekentoren de wijste.

Netwerk van vriendendiensten

13 december 2022 skrul

Wie meer over Poetin en het machtscentrum waarin hij fungeert wil weten doet er goed aan het lijvige boek van Catherine Belton ter hand te nemen. 480 pagina’s dik en nog eens ruim honderd pagina’s met annotaties, waarin de herkomst van het materiaal aan de hand van interviews en documenten verantwoord wordt. Geen eenvoudig boek en ook weinig hoopgevend voor wie op korte termijn ingrijpende wijzigingen in Rusland verwacht.

Belton was correspondent Moskou en onderzoeksjournalist en voltooide dit werk voor de oorlog met Oekraïne uitbrak. Ze volgt de carrière, opkomst en doorbraak van Vladimir Poetin in Dresden, St. Petersburg en uiteindelijk Moskou.
De essentie van het boek is het verhaal hoe de nieuwe club van oligarchen rondom Poetin zich op meedogenloze wijze de macht heeft toegeëigend. Dat ging gepaard met het ‘veilig stellen’ van grote sommen geld van de voormalige machtige communistische partij, maar ook met gebruik van het KGB netwerk om tegenstanders uit te schakelen. Het beperkt zich ook niet tot Rusland, want er lopen tal van lijnen naar het Westen. Een nogal complex geheel wat laat zien hoe Poetin zijn macht opbouwde en uitbreidde.
Het netwerk waar Poetin een hoofdrol in speelt is wijdvertakt en vanuit een Westers denkpatroon moeilijk te doorgronden. Dat en de vele voor de gemiddeld (historische) lezer onbekende personages, oligarchen en diplomaten, die een rol spelen, maakt het lezen bepaald niet eenvoudig. De omschrijving dat het boek het moderne Rusland in zijn volle huiveringwekkende glorie beschrijft is een juiste constatering.
Henk van Doremalen

Catherine Belton
De mannen van Poetin. Hoe de KGB Rusland heroverde en vervolgens de strijd aanging met het Westen
Uitgeverij Prometheus, Amsterdam 2022
608 blz., € 27,50 ISBN 978 90 446 5179 9

Lees nog veel meer recensies van opvallende historische boeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 6,25 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Netwerk van vriendendiensten

Wie meer over Poetin en het machtscentrum waarin hij fungeert wil weten doet er goed aan het lijvige boek van Catherine Belton ter hand te nemen. 480 pagina’s dik en nog eens ruim honderd pagina’s met annotaties, waarin de herkomst van het materiaal aan de hand van interviews en documenten verantwoord wordt. Geen eenvoudig boek en ook weinig hoopgevend voor wie op korte termijn ingrijpende wijzigingen in Rusland verwacht.

Lees verder

Kroniek

Bloedbad in Fort Zeelandia

In de nacht van 7 op 8 december worden zestien prominente Surinaamse burgers in Paramaribo van hun bed gelicht en overgebracht naar het Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van het zogeheten Militair Gezag met aan het hoofd legerleider Desi Bouterse. Op 26 februari 1980 had hij, sergeant-majoor, samen met andere onderofficieren een coup gepleegd omdat de regering Arron weigerde tegemoet te komen aan de in zijn ogen gerechtvaardigde eis om een eigen vakbond voor onderofficieren op te richten.

Lees verder

Heilige van de week

Lucia van Syracuse

13 december († ca. 303) Deze naam betekent licht, stralend of geboren bij zonsopgang. Lucia maakt tijdens haar leven veel mee. Haar moeder is stervende. Lucia bidt net zolang bij het graf van Sint-Agatha totdat ze is genezen. Ze verbreekt haar verloving. Hierop verraadt haar verloofde haar aan de Romeinse overheid.

Lees verder