Stelling

De wereld is beter af met Elon Musk

Stem

Agenda

Alkmaar in Suriname

De tentoonstelling 'Plantage Alkmaar' in het Stedelijk Museum Alkmaar belicht de relatie tussen de stad en de slavernijgeschiedenis en specifiek het verhaal van plantage Alkmaar in Suriname, een weinig bekend en nauwelijks onderzocht thema uit de Alkmaarse geschiedenis. Er worden gereedschappen, archiefstukken, kaarten en kunstwerken getoond. Bijzonder is een serie waterverftekeningen van plantage Alkmaar en omgeving, gemaakt door plantage-eigenaar Louise van Panhuys in de periode 1811-1816.

Hoogbouw in de Lage Landen

Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. In ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ daagt het Gentse museum STAM onze – vaak terloopse – blik op de stad uit. Wat zit er achter de grillige lijnen van steen, staal en glas? En waarom blijven we het hoog, hoger, hoogst zoeken? Vroeger domineerden kerk- en belforttorens, vandaag evengoed kantoor- en woontorens. De Burj Khalifa is de hoogste, het Belfort de vurigste, de Boekentoren de wijste.

Bloedbad in Fort Zeelandia

13 december 2022 skrul

In de nacht van 7 op 8 december worden zestien prominente Surinaamse burgers in Paramaribo van hun bed gelicht en overgebracht naar het Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van het zogeheten Militair Gezag met aan het hoofd legerleider Desi Bouterse. Op 26 februari 1980 had hij, sergeant-majoor, samen met andere onderofficieren een coup gepleegd omdat de regering Arron weigerde tegemoet te komen aan de in zijn ogen gerechtvaardigde eis om een eigen vakbond voor onderofficieren op te richten.

Een groot deel van de Surinaamse bevolking steunde de militairen uit onvrede met de economische malaise, de corruptie en de vriendjespolitiek waaronder Suriname sinds de onafhankelijkheid in 1975 gebukt ging. Na de coup bleef het politieke bestel onveranderd, maar het was duidelijk dat het leger en de nieuw gevormde Nationale Militaire Raad, met Bouterse als sterke man, voortaan in Suriname de dienst uitmaakten. Gaandeweg groeide echter de kritiek op en oppositie tegen het militaire bewind. Reden voor de Raad keihard op te treden.

Desi Bouterse, Surinaams legerleider, in 1985.

Woensdag, 8 december 1982. Er vallen schoten op de binnenplaats van Fort Zeelandia. Later die avond verklaart Bouterse voor de televisie dat hij en de zijnen met succes een geplande coup, gesteund door buitenlandse vijanden, waaronder de Amerikaanse CIA, hebben verijdeld. Direct daarna verschijnt de 42-jarige journalist Jozef Slagveer in beeld die in een eerder opgenomen verklaring schuld bekent. Twee dagen later, toen inmiddels duidelijk was geworden dat op die bewuste 8ste december vijftien mannen, onder wie vier advocaten en vijf journalisten, waren geëxecuteerd, komt het leger met een nieuwe verklaring.

Gevangeniscel in Fort Zeelandia.

Tijdens hun transport naar Fort Zeelandia zouden de vermeende coupplegers geprobeerd hebben te vluchten. Op waarschuwingsschoten werd niet gereageerd zodat hun begeleiders geen andere keus hadden gericht op hen te schieten. Verschillende getuigen hebben later bevestigd dat dit allemaal leugens waren en dat Bouterse ook die woensdag in Zeelandia aanwezig was. Tot frustratie van velen duurde het vele jaren voordat de verdachten van dit bloedbad voor de rechter verschenen. Er werden wel straffen uitgesproken maar tot nu toe is niemand achter de tralies verdwenen.
Ben Speet

Openingsbeeld: Fort Zeelandia.

Lees het volledige verhaal in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 6,25!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Netwerk van vriendendiensten

Wie meer over Poetin en het machtscentrum waarin hij fungeert wil weten doet er goed aan het lijvige boek van Catherine Belton ter hand te nemen. 480 pagina’s dik en nog eens ruim honderd pagina’s met annotaties, waarin de herkomst van het materiaal aan de hand van interviews en documenten verantwoord wordt. Geen eenvoudig boek en ook weinig hoopgevend voor wie op korte termijn ingrijpende wijzigingen in Rusland verwacht.

Lees verder

Kroniek

Bloedbad in Fort Zeelandia

In de nacht van 7 op 8 december worden zestien prominente Surinaamse burgers in Paramaribo van hun bed gelicht en overgebracht naar het Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van het zogeheten Militair Gezag met aan het hoofd legerleider Desi Bouterse. Op 26 februari 1980 had hij, sergeant-majoor, samen met andere onderofficieren een coup gepleegd omdat de regering Arron weigerde tegemoet te komen aan de in zijn ogen gerechtvaardigde eis om een eigen vakbond voor onderofficieren op te richten.

Lees verder

Heilige van de week

Lucia van Syracuse

13 december († ca. 303) Deze naam betekent licht, stralend of geboren bij zonsopgang. Lucia maakt tijdens haar leven veel mee. Haar moeder is stervende. Lucia bidt net zolang bij het graf van Sint-Agatha totdat ze is genezen. Ze verbreekt haar verloving. Hierop verraadt haar verloofde haar aan de Romeinse overheid.

Lees verder