Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Op weg naar het einde

01 november 2022 Siebrand Krul

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Deze school floreerde in de 15de eeuw in de Zuidelijke Nederlanden, een regio die met bloeiende steden als Brugge, Gent en Brussel rijk aan kunst- en cultuurminnende opdrachtgevers was. Onder hen was Karel de Stoute (1433-1477), hertog van Brabant en graaf van Vlaanderen, van wie de melancholieke Van der Goes geregeld werk aannam.
Zijn schilderij De dood van Maria werd tussen 2018 en 2022 gerestaureerd en is nu het – het moet gezegd: stralende – middelpunt van de expositie. De op de rand van krankzinnigheid verkerende schilder vervaardigde het in 1482, nadat hij vanuit Keulen terug was gekeerd naar het Rood Klooster, nabij Brussel. Op de voorgrond is de kunstenaar zelf te zien, die als mens tussen de apostelen zijn aanstaande verscheiden lijkt aan te kondigen.
Meer dan zeventig middeleeuwse kunstwerken zijn samengebracht rond dit aangrijpende schilderij, kunstwerken die niets aan zeggingskracht hebben ingeboet. Andere aanwezige meesters zijn (o.a.) Hans Memling, Jan Provoost en Albrecht Bouts.
Jaap Krol

Openingsbeeld: De dood van Maria (detail). (Musea Brugge)

Sint-Janshospitaal
Mariastraat 38, Brugge
0032-50 44 87 11
www.museabrugge.be
Oog in oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken
Tot 5 februari 2023, di-zo 09:30-17

Lees nog veel meer interessante historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 6,25!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder