Stelling

De wereld is beter af met Elon Musk

Stem

Agenda

Alkmaar in Suriname

De tentoonstelling 'Plantage Alkmaar' in het Stedelijk Museum Alkmaar belicht de relatie tussen de stad en de slavernijgeschiedenis en specifiek het verhaal van plantage Alkmaar in Suriname, een weinig bekend en nauwelijks onderzocht thema uit de Alkmaarse geschiedenis. Er worden gereedschappen, archiefstukken, kaarten en kunstwerken getoond. Bijzonder is een serie waterverftekeningen van plantage Alkmaar en omgeving, gemaakt door plantage-eigenaar Louise van Panhuys in de periode 1811-1816.

Hoogbouw in de Lage Landen

Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. In ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ daagt het Gentse museum STAM onze – vaak terloopse – blik op de stad uit. Wat zit er achter de grillige lijnen van steen, staal en glas? En waarom blijven we het hoog, hoger, hoogst zoeken? Vroeger domineerden kerk- en belforttorens, vandaag evengoed kantoor- en woontorens. De Burj Khalifa is de hoogste, het Belfort de vurigste, de Boekentoren de wijste.

Oorlogsgraf teruggevonden na 78 jaar

01 november 2022 skrul

De familie van Paul Blaise was al lang op zoek naar diens laatste rustplaats. Dankzij het Rijksarchief is die zoektocht – bijna 78 jaar na datum – eindelijk met succes voltooid. Blaise werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. Vanaf februari 1944 was hij gestationeerd in Friedrichsthal. Op 24 oktober 1944 kwam hij om het leven bij een ongeval in Ottenhausen. Zijn lichaam werd nooit naar België teruggebracht en de familie raakte het spoor kwijt.

Enkele weken geleden vroegen de nabestaanden aan de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers (www.arch.be/aos) of er daar soms documenten worden bewaard die hen op weg konden helpen. En er was inderdaad een dossier op naam van Paul Blaise terug te vinden.

Daaruit bleek dat hij om het leven kwam in Ottenhausen – waar de familie zonder resultaat het graf gezocht had –, maar begraven werd in het naburige Friedrichsthal. De gemeentelijke diensten van Friedrichsthal konden deze info snel aanvullen: het graf bestaat nog steeds en wordt goed onderhouden. De familie heeft het ondertussen al bezocht.

De Dienst Archief Oorlogsslachtoffers beheert ca. dertien strekkende kilometer ‘oorlogsarchief’. De collectie bestaat enerzijds uit meer dan 550.000 individuele dossiers over burgers die in België of de bezette gebieden betrokken waren bij gebeurtenissen gelinkt aan de Tweede Wereldoorlog.

Anderzijds zit in de collectie ook ‘algemene’ documentatie, onder andere over de verplichte en vrijwillige tewerkstelling, de tewerkstellingsbureaus, de concentratiekampen in Duitsland en de bezette gebieden, de Belgische gevangenissen, het verzet, de vervolging van Joden in België, het Duitse militair bestuur, de repatriëring, het opsporen van vermisten, de naoorlogse processen.

**Heb je ook een vraag over familieleden die burgerslachtoffer werden van de Tweede Wereldoorlog? Aarzel niet om contact op te nemen met de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers: www.arch.be/aos.
**Illustraties: Documenten van de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers, dossier op naam van Blaise Paul (30/05/1915), ref. d13216 + Foto’s op de begraafplaats: familie Targnion.

Bron: Rijksarchief Brussel


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Netwerk van vriendendiensten

Wie meer over Poetin en het machtscentrum waarin hij fungeert wil weten doet er goed aan het lijvige boek van Catherine Belton ter hand te nemen. 480 pagina’s dik en nog eens ruim honderd pagina’s met annotaties, waarin de herkomst van het materiaal aan de hand van interviews en documenten verantwoord wordt. Geen eenvoudig boek en ook weinig hoopgevend voor wie op korte termijn ingrijpende wijzigingen in Rusland verwacht.

Lees verder

Kroniek

Bloedbad in Fort Zeelandia

In de nacht van 7 op 8 december worden zestien prominente Surinaamse burgers in Paramaribo van hun bed gelicht en overgebracht naar het Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van het zogeheten Militair Gezag met aan het hoofd legerleider Desi Bouterse. Op 26 februari 1980 had hij, sergeant-majoor, samen met andere onderofficieren een coup gepleegd omdat de regering Arron weigerde tegemoet te komen aan de in zijn ogen gerechtvaardigde eis om een eigen vakbond voor onderofficieren op te richten.

Lees verder

Heilige van de week

Lucia van Syracuse

13 december († ca. 303) Deze naam betekent licht, stralend of geboren bij zonsopgang. Lucia maakt tijdens haar leven veel mee. Haar moeder is stervende. Lucia bidt net zolang bij het graf van Sint-Agatha totdat ze is genezen. Ze verbreekt haar verloving. Hierop verraadt haar verloofde haar aan de Romeinse overheid.

Lees verder