Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Oorlogsgraf teruggevonden na 78 jaar

01 november 2022 Siebrand Krul

De familie van Paul Blaise was al lang op zoek naar diens laatste rustplaats. Dankzij het Rijksarchief is die zoektocht – bijna 78 jaar na datum – eindelijk met succes voltooid. Blaise werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. Vanaf februari 1944 was hij gestationeerd in Friedrichsthal. Op 24 oktober 1944 kwam hij om het leven bij een ongeval in Ottenhausen. Zijn lichaam werd nooit naar België teruggebracht en de familie raakte het spoor kwijt.

Enkele weken geleden vroegen de nabestaanden aan de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers (www.arch.be/aos) of er daar soms documenten worden bewaard die hen op weg konden helpen. En er was inderdaad een dossier op naam van Paul Blaise terug te vinden.

Daaruit bleek dat hij om het leven kwam in Ottenhausen – waar de familie zonder resultaat het graf gezocht had –, maar begraven werd in het naburige Friedrichsthal. De gemeentelijke diensten van Friedrichsthal konden deze info snel aanvullen: het graf bestaat nog steeds en wordt goed onderhouden. De familie heeft het ondertussen al bezocht.

De Dienst Archief Oorlogsslachtoffers beheert ca. dertien strekkende kilometer ‘oorlogsarchief’. De collectie bestaat enerzijds uit meer dan 550.000 individuele dossiers over burgers die in België of de bezette gebieden betrokken waren bij gebeurtenissen gelinkt aan de Tweede Wereldoorlog.

Anderzijds zit in de collectie ook ‘algemene’ documentatie, onder andere over de verplichte en vrijwillige tewerkstelling, de tewerkstellingsbureaus, de concentratiekampen in Duitsland en de bezette gebieden, de Belgische gevangenissen, het verzet, de vervolging van Joden in België, het Duitse militair bestuur, de repatriëring, het opsporen van vermisten, de naoorlogse processen.

**Heb je ook een vraag over familieleden die burgerslachtoffer werden van de Tweede Wereldoorlog? Aarzel niet om contact op te nemen met de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers: www.arch.be/aos.
**Illustraties: Documenten van de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers, dossier op naam van Blaise Paul (30/05/1915), ref. d13216 + Foto’s op de begraafplaats: familie Targnion.

Bron: Rijksarchief Brussel


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder