Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wie was Charles FitzClarence?

05 oktober 2022 Siebrand Krul

Zijn naam staat ingebeiteld in de Menenpoort in Ieper, samen met ruim 54.000 andere namen van gesneuvelde officieren en manschappen van het Britse Gemenebest, die tijdens WO I in de omgeving van Ieper zijn gesneuveld en van wie niet bekend is waar hun stoffelijke resten begraven liggen. Hij was een brigade-generaal bij de Britse generale staf en drager van het Victoria Cross, de hoogste Britse militaire onderscheiding.

Toen in augustus 1914 de Duitse legers Frankrijk en België binnenvielen, was de verwachting dat binnen zes weken Parijs zou zijn omsingeld en de Franse kanaalhavens zouden zijn ingenomen. Zoals bekend stokte in oktober de Duitse opmars en begon men zich terug te trekken in loopgraven. Op 30 oktober deden de Duitsers nog een poging een bres te slaan in de Britse verdedigingslinie bij het dorpje Gheluvelt, zo’n negen kilometer ten oosten van Ieper. Die poging slaagde wonderwel, maar kostbare tijd ging verloren omdat de Duitsers hun opmars staakten in afwachting tot nadere orders en versterkingen.

Charles FitzClarence.

FitzClarence begreep dat hier een kans lag. De volgende dag, de 31ste, gaf hij het Tweede Worchestershirebataljon opdracht om over open veld af te stormen op Gheluvelt om de ongeveer 1.200 Duitse soldaten, voor het merendeel behorende tot het 16de Beierse Reserveregiment, die zich hadden verschanst in het dorp en het nabijgelegen kasteel, te verjagen. Tot grote opluchting van FitzClarence lukte dat en kon het gat worden gedicht en daarmee de weg naar Ieper en het zo’n vijftien kilometer verderop gelegen Duinkerken versperd.

De Slag om Gheluvelt, door James Beadle.

De prijs was echter hoog. Onder de ongeveer 370 Worchesters waren 187 doden en zwaargewonden gevallen. De verliezen aan Duitse zijde waren eveneens enorm. Het Beierse regiment was de oorlog ingegaan met 3.600 man. Daarvan waren er op 1 november nog maar 611 over. Pikant detail: onder die 611 bevond zich Adolf Hitler. FitzClarence zelf werd twaalf dagen later tijdens een verkenningstocht in het Polygonbos bij Zonnebeke dodelijk getroffen. Zoals gezegd is onbekend waar hij ligt begraven.
Ben Speet

Openingsbeeld: Wat er van Gheluvelt na de oorlog over was. (Foto Nels)

Lees nog veel meer spannende historische verhalen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 6,25 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder