Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Clarissen in het nauw

05 oktober 2022 Siebrand Krul

Het klooster van de clarissen in Megen moet dringend verduurzaamd worden, maar die kosten lopen zo hoog op, dat de zusters dat niet zelf kunnen betalen. De provincie wil wel meebetalen als de gemeente dat ook doet. En daar is al lange tijd discussie over. ‘Als we nu verduurzamen, kunnen we nog zeker twintig tot dertig jaar bestaan’, zegt abdis zuster Angela Holleboom. De noodroep hielp; er is een intentie-overeenkomst.

Al driehonderd jaar wonen de clarissenzusters in het Sint-Josephklooster in Megen. Een historisch uniek situatie, omdat steeds meer levende gemeenschappen ophouden te bestaan. Ook de clarissen hebben het financieel zwaar, omdat er minder zusters en dus minder inkomsten zijn. ‘We hebben overwogen om het klooster te koop te zetten en kleiner te wonen, maar dat zag niemand zitten’, vertelt abdis zuster Angela Holleboom. ‘Wij niet, maar ook mensen buiten onze gemeenschap niet. De meesten vonden het zonde als wij na driehonderd jaar zouden vertrekken. Dus besloten we te blijven.’
Om te voorkomen dat de clarissenzusters over een paar jaar in de rode cijfers staan is er extra geld nodig. Inmiddels hebben ze extra inkomsten uit het gastenverblijf en de verkoop van kloosterproducten zoals zelfgemaakte kruidenthee, jam en boterhamspread. Omdat dat niet genoeg oplevert, moeten de zusters het eeuwenoude pand verduurzamen om zo kosten te besparen. Omdat de zusters maar een deel van de verduurzaming kunnen betalen, hebben ze hulp nodig. Het bisdom Den Bosch en de Konferentie Nederlandse Religieuzen willen groot deel van de kosten op zich nemen. Maar er is meer geld nodig.

Abdis zuster Angele Holleboom in de tuin van het klooster in Megen. (NOS)

‘Het klooster is een Rijksmonument, dus wij mogen niet zomaar voor de goedkoopste oplossing kiezen. We hebben bijvoorbeeld tientallen ramen die we willen isoleren. Maar die ramen zijn oud en handgemaakt, dus die moeten volgens de regels verduurzaamd en gerestaureerd worden. Dat is een peperdure klus’, legt abdis zuster Angela uit. ‘Wij snappen dat de vorige wethouder ons financieel niet wilde helpen.’
De provincie wil ook meebetalen, mits de gemeente Oss dat ook doet. Dat staat in het erfgoedbeleid van de provincie. Maar lokale regels maken het juist erg lastig voor de gemeente Oss om mee te betalen aan de verduurzaming van het klooster. De gemeente investeert alleen gemeentelijke monumenten, maar het klooster is een Rijksmonument.
‘De gemeente Oss heeft alleen al ruim 65 gemeentelijke monumenten zoals kerken en kloosters. Als je het ene monument gaat onderhouden dan moet je het andere ook onderhouden. Dus wij snappen wel dat de vorige wethouder ons financieel niet wilde helpen. Maar we hebben het geld hard nodig’, zegt zuster Angela tijdens het zetten van een kopje kruidenthee.

Wethouder Van der Schoot, Sara Bohmer (Konferentie Nederlandse Religieuzen), zuster Angela en gedeputeerde Swinkels tekenden de overeenkomst om gezamenlijk zorg te dragen voor een duurzame toekomst van het klooster. (Omroep Brabant, foto Tonnie Vossen)

Maar zijn opvolger, Sidney van den Bergh (what’s in a name, zo dichtbij Oss?), probeert die regeltjes nu te omzeilen. ‘Hij wil ons niet steunen omdat we een monument zijn, maar wel door onze maatschappelijke meerwaarde’, legt de abdis zuster uit. Het college van B&W wil daarom toch een lening van 275.000 euro geven. De zusters moeten die lening in twintig jaar terugbetalen in de vorm van maatschappelijke tegenprestaties.
‘Wij kunnen bijvoorbeeld educatie aanbieden op het gebied van duurzaamheid en kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons. Ook krijgen mensen in nood, die op zoek zijn naar een periode van sabbat de mogelijkheid om in het klooster tot rust te komen. Zoals Oekraïense vluchtelingen.’
Bron: Omroep Brabant/Megan Hanegraaf

Openingsbeeld: Het clarissenklooster in Megen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder