Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Knalroze boerderij

13 september 2022 Siebrand Krul

‘Zie dit als een noodkreet’, zegt akkerbouwer Boelo ten Have terwijl hij een rolsteiger voor zijn boerderij in Drieborg op klautert. ‘Vandaag doen we wat me pijn aan het hart doet. Mijn overgrootvader die hier vlakbij in Nieuw Beerta begraven ligt zou zich in zijn graf omdraaien.’ Tien jaar geleden zagen hij en zijn partner Annemarie dat scheuren die eerst scheurtjes waren in de muren en de gevel van hun pand steeds langer en dieper werden.

Inmiddels kan Boelo, de zesde generatie die hier boert en bieten en graan verbouwt, zijn hand door de scheur in één van de muren steken. Waar je ook kijkt is het pand beschadigd. Het stucwerk op het plafond in de statige hal wordt door een houten stellage ondersteund om te voorkomen dat het met een klap naar beneden komt. Volgens het stel wordt de schade hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat het grondwaterpeil is gezakt door de gaswinning verderop in de provincie. Daardoor zijn de koppen van de houten palen waarop het huis rust gaan rotten, vermoeden ze. Gevolg: ernstige verzakkingen en diepe scheuren. Maar het stel komt niet in aanmerking voor hulp, omdat de boerderij buiten het officiële aardbevingsgebied ligt.

Het beeldbepalende rijksmonument vlak vóór de schilderactie. (RTV Noord/Steven Radersma)

De wanhoop nabij

‘We zijn bij alle instanties geweest’, zegt Boelo. ‘Het Centrum Veilig Wonen, IMG, Nationaal Coördinator, Libau, Monumentenzorg, noem maar op. Iedereen is begaan met ons lot, maar het eind van het liedje is dat niemand zich verantwoordelijk voelt. We zitten met onze handen in het haar.’ Ten einde raad ondernemen Boelo en Annemarie daarom vrijdag een wanhoopsactie: ze schilderen de gevel van hun 157 jaar oude boerderij, een Rijksmonument, knalroze. ‘We hopen dat dit de aandacht trekt, en dat er beweging komt in de zaak.’ Boelo staat met een bezwaard gemoed op de rolsteiger te kwasten, terwijl Annemarie een verdieping lager bezig is. In twee uur tijd verandert het beeldbepalend pand compleet van aanzicht.

De boerderij in Drieborg, rijksmonument. (RCE)

Sloop mag niet

Het zou minimaal anderhalf miljoen euro kosten om de boerderij en de fundering op te knappen. Boelo en Annemarie zijn inmiddels zo ver dat ze ook eventueel willen overgaan tot sloop, om vervolgens nieuwbouw te plegen. ‘Maar dat mag ook niet’, verzucht Boelo. ‘Het is een Rijksmonument.’ Ook het knalroze schilderen van een monument mag niet. ‘Misschien krijgen we een bekeuring’, zegt Ten Have. ‘Het zij zo. Maar dat merken we dan wel weer. Het belangrijkste is dat er beweging komt.’ ‘We roepen ook andere mensen met schade op iets aan hun huis roze te schilderen’, besluit Annemarie. ‘Op die manier kun je duidelijk maken dat het aan de buitenkant goed lijkt, maar dat er binnen veel schade is.’
Bron: RTV Noord/Steven Radersma

Openingsbeeld: De roze geschilderde boerderij in Drieborg. (Foto RTV Noord/Steven Radersma)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder