Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Droogte en de islam

13 september 2022 Siebrand Krul

Generaties wetenschappers van zeer divers pluimage hebben zich beziggehouden met de verklaring van het ontstaan en de razendsnelle verspreiding van de islam. Een onderzoeksteam onder leiding van prof. Fleitmann publiceerde in Science een studie waarin een verband wordt gelegd met extreme droogte in de eerste decennia van de 6de eeuw in het zuidelijke deel van het Arabische schiereiland.

Door het bestuderen van een flink aantal stalagmieten in de Al Hoota-grotten kwam hij deze klimatologische verandering op het spoor. In het huidige Jemen en Oman werden staanders aangetroffen van calciet (een zachte en doorschijnende steensoort met een glasachtige glans) die aantoonbaar vanaf 2500 jaar geleden gevormd waren. De groei van de stalagmieten laat zich jaar na jaar volgen (én dateren!), zoals bij een boomstam de opeenvolgende jaarringen de ouderdom verraden.
Vanaf de 3de eeuw was het koninkrijk Himyar een stabiele machtsfactor in het zuidelijk deel van het Arabische schiereiland. Door een ingenieus irrigatienetwerk was er landbouw mogelijk. Handel in wierook en mirre zorgde zelfs voor een bescheiden welvaart. Door de extreme droogte tussen 500 en 530 raakte dit koninkrijk in verval en werd bedreigd door rivaliserende grootmachten uit het noorden (het Byzantijnse Rijk) en het – eveneens – christelijke koninkrijk Aksum (uit het huidige Ethiopië).
Cor van der Heijden

Openingsbeeld: Een onderzochte stalagmiet uit Himyar.

Lees nog veel meer boeiende historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 6,25!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder