Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Britten deporteren joden

13 september 2022 Siebrand Krul

Onder toezien van tientallen filmploegen, fotografen en journalisten meren drie Britse schepen op 8 september 1947, 75 jaar geleden, met aan boord ruim vierduizend ‘illegale joodse vluchtelingen’, veelal overlevenden van de Duitse vernietigings- en concentratiekampen, aan in de haven van Hamburg. De meesten van hen gaan vrijwillig van boord, maar sommigen verzetten zich en worden door Britse militairen met grof geweld aan land gesleurd.

Met het verdere transport naar twee opvangkampen – in Poppendorf en Am Stau bij Lübeck – komt een einde aan een enerverende reis die op 11 juli begon in de Zuid-Franse haven Sète, waar zij aan boord waren gegaan van de Exodus 1947, die hen naar Palestina, het ‘Beloofde Land’ moest brengen. Vlak bij Haifa echter werd de Exodus geënterd door een Brits oorlogsschip, waarbij doden en gewonden vielen.

De drie Liberty-schepen liggen bij Port-de-Bouc voor anker, maar de passagiers weigeren van boord te gaan. (Keystone-France/Gamma-Rapho, Getty Images)

De Britse regering, die sedert 1921 het mandaat voerde over Palestina, wilde immers een ongebreidelde toestroom van joodse immigranten voorkomen uit angst dat de Palestijnse bevolking in opstand zou komen. Daarom wilde men een daad stellen en besloot men de ‘illegalen’ te verspreiden over drie schepen en terug te sturen naar Frankrijk.

Door de Britten naar Duitsland teruggestuurde joden krijgen in kamp Poppendorf hun eerste warme maaltijd. (Keystone-France/Gamma-Rapho, Getty Images)

Op 2 augustus bereikten de schepen de Franse havenstad Port-de-Bouc. De joden weigerden evenwel van boord te gaan en de Franse autoriteiten keken toe en deden niets. Deze patstelling duurde drie weken, waarop het Britse gezag zich genoodzaakt zag de passagiers weer terug te brengen naar het door Engeland bezette gebied in Noord-Duitsland, wetende dat dit tot de nodige ophef zou zorgen.
Ben Speet

Openingsbeeld: 8 september 1947: Britse troepen ontschepen in de haven van het verwoeste Hamburg met dwang joodse immigranten van het Britse transportschip ‘Ocean Vigour’ in Hamburg. (Keystone/Getty Images)

Lees ook de andere helft van dit tragische relaas in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 6,25!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder