Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wiekendragende tuinkabouter

24 augustus 2022 Siebrand Krul

De provincie Oost-Vlaanderen heeft de vergunning voor de bouw van een nieuwe brasserie naast de Scheldemolen in Doel geschorst. Dit gebeurde na bezwaren van onder meer de vzw Molenzorg en de erfgoedgemeenschap Doel & Polder. De schorsing gebeurde op basis van ontvankelijk verklaarde beroepsschriften maar het is uiteindelijk wel de deputatie die de knoop moet doorhakken. Dat moet dan wel snel gebeuren.

De gemeente Beveren koost voor een nieuwbouw omdat een renovatie van de bestaande brasserie te hoog zouden oplopen. Het ontwerp voorziet een tweede verdieping waarbij klanten uitzicht hebben over de Schelde. Volgens de vzw Molenzorg en de erfgoedgemeenschap Doel & Polder vinden het volume van het gebouw echter te groot.

De Scheldemolen met in het verschiet een koeltoren van de kerncentrale Doel.

‘Het degradeert de molen tot een wiekendragende tuinkabouter’, vindt Lieven Denewet, voorzitter van de vzw Molenzorg. ‘We pleiten al sinds 2007 voor het behoud van deze iconische windmolen maar de wijze waarop is wel van groot belang. We hebben daarom de gemeente een stappenplan aangereikt als oplossing. Ons voorstel is eerst de dijk te verbreden en het jaagpad wat op te schuiven. Dan kan de molen zelf in zijn oorspronkelijke glorie hersteld worden én opnieuw malen. Er kan nog altijd een recreatieve nevenfunctie worden behouden zonder dat enige hinder voor de molen.’
Bron: HLN/Kristof Pieters


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder