Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Trage paden

24 augustus 2022 Siebrand Krul

Misschien loop je er wel eens overheen, zonder dat je het doorhebt: de zogeheten trage paden. Dat zijn spontaan gecreëerde wandelpaden, zoals jaagpaden of kerkenpaden, die in de 15de of 16de eeuw alleen werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen. Op initiatief van Provinciale Staten gaat de provincie Utrecht uitzoeken waar deze paden liggen zodat ze beter kunnen worden beschermd.

‘Ik heb me laten vertellen dat in heel Nederland al 30.000 kilometer traag pad is opgeheven’, aldus Statenlid Erwin Kamp. Hij schreef een eigen voorstel dat door nagenoeg alle politieke fracties werd aangenomen. Hierin staat dat de provincie Utrecht in kaart moet brengen waar alle Utrechtse trage paden precies liggen en hoe er aan behoud en bescherming van deze wandelroutes kan worden gewerkt. ‘Een traag pad is niet iets dat is gecreëerd’, aldus Kamp. ‘Zo’n traag pad is spontaan ontwikkeld door mensen om zich te verplaatsen. Het is heel zonde, als het zo’n rijke historie heeft, als zoiets verdwijnt.
De provincie gaat nu uitzoeken waar deze paden liggen. Met hulp van het publiek. Een traag pad, zoals een jaagpad of kerkenpad, kan worden aangemeld – met foto – bij tragepaden@provincie-utrecht.nl
Kijk voor een filmpje op
https://youtu.be/ofsurxMQmws externe link
Bron: Provinciale Staten Utrecht


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder