Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Paardenprocessie wordt Vlaams erfgoed

24 augustus 2022 Siebrand Krul

Jan Jambon, minister van Cultuur, heeft de Internationale Paardenprocessie Hakendover (Tienen) op de Inventaris Vlaanderen van Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. Daarmee behoort de eeuwenoude religieuze traditie officieel tot het Vlaamse immaterieel erfgoed.

Elk jaar op Paasmaandag trekt de eeuwenoude paardenprocessie traditiegetrouw door de straten van de Tiense deelgemeente Hakendover. Steevast zakken meer dan 20.000 pelgrims en toeschouwers af naar het Vlaams-Brabantse dorp.

Daarmee behoort de Hakendoverse paardenprocessie tot de grootste processies van België. ‘We zijn heel tevreden met deze erkenning tot Vlaams Cultureel Erfgoed’, zegt voorzitter Johan Dewolfs van het organisatiecomité.

Het festijn is door de jaren heen geëvolueerd van een religieus gebeuren naar een volks en cultureel evenement voor jong en oud. De processie verbindt het hele dorp en brengt duizenden bezoekers naar de Tiense deelgemeente. Als hoogtepunt galopperen de paarden op Paasmaandag drie keer rond het altaar en trekken bedevaarders naar de Tiense Berg.
Bron: VRT. Openingsbeeld: Foto Philippe Van den Panhuyzen/Parcum


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder