Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Egyptische geuren

24 augustus 2022 Siebrand Krul

Het graf van werkopzichter Kha en zijn vrouw Merit (18de dynastie), ontdekt in 1906 in de Thebaanse necropolis bij Luxor, is na dat van Toetanchamon het meest intacte dat ooit in Egypte is gevonden. Ongebruikelijk voor die tijd weerstond archeoloog Ernesto Schiaparelli de verleiding om de mummies uit te pakken of de gesloten amforen, kruiken en vazen te openen. Hij beperkte zijn eigen onderzoek sterk, waardoor het grootste deel van de grafgiften, nu in het Egyptisch Museum in Turijn, onaangeroerd bleef.

Die aanpak stelt hedendaagse wetenschappers in staat om de archeologische vondsten met meer geavanceerde technieken te bestuderen. Zo zou het een team van chemici gelukt zijn om met gebruik van een transporteerbare massaspectrometer de geuren en aroma’s van de organische substanties in het nog steeds afgesloten vaatwerk te detecteren. Vanwege het nog onverkort geldende beleid ter zake gaf de museumdirectie geen toestemming om de sluitingen te breken; de inhoud blijft daardoor nog onbekend.

De analytische scheikundige Ilaria Degano en haar medewerkers van de Universiteit van Pisa plaatsten het vaatwerk gedurende enkele dagen in plastic zakken om enkele van de vluchtige moleculen die ze na haast 3.500 jaar nog steeds vrijgeven op te vangen en te identificeren. Op die manier vonden ze aldehyden en koolwaterstoffen met lange ketens kenmerkend voor bijenwas, trimethylamine uit gedroogde vis, en andere aldehyden die voorkomen in fruit. De interpretatie van de massaspectrometrische gegevens leverde aldus op niet-destructieve wijze heel wat informatie over de aard van de organische materialen uit een vijftigtal recipiënten van het graf.
André Capiteyn

Lees nog veel meer boeiend historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. NU overal te koop voor slechts 6,25 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder