Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De oorlog in je hand

24 augustus 2022 Siebrand Krul

Met ruim 130.000 locaties gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen, is TracesOfWar.nl een website die veel wordt geraadpleegd. Bezoekers plannen hun stedentrip of vakantie aan de hand van de op de website vermelde oorlogsmusea en bezienswaardigheden. Voortaan kan dat ook met een mobiele app voor tablet of smartphone. In een handomdraai is hiermee te zien welke bezienswaardigheden zich bevinden op welke plek ter wereld dan ook. TracesOfWar voor onderweg. En: gratis.

Bezoekers van TracesOfWar vroegen al vele jaren om een app met daarop de locaties van alle bezienswaardigheden op de website. Opdrachtgever voor de realisatie van deze app is Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT), de beheersorganisatie van TracesOfWar. ‘De app is ontwikkeld in samenwerking met de opleiding Computer Science and Engineering van de TU Delft’, aldus STIWOT-voorzitter Lennard Bolijn. ‘Wij zijn zeer content met het resultaat dat de vijf studenten in korte tijd hebben bereikt.’

Over de motivatie om deze app samen te stellen verklaart Lennard Bolijn: ‘TracesOfWar heeft de ambitie om een leidend internationaal platform op het gebied van oorlogsgeschiedenis te zijn. Met deze nieuwe mobiele app voldoen we aan de grote vraag van onze gebruikers om onze informatie eenvoudig toegankelijk te maken, zowel voor thuis als op reis.’

De TracesOfWar-app is beschikbaar voor gebruikers van zowel Android- als iOS-apparaten en is gratis te downloaden. Met de app kan op plaatsnaam worden gezocht naar bezienswaardigheden, maar ook kan op elke locatie ter wereld direct worden bekeken wat er in de buurt te zien of te bezoeken is.

Bezienswaardigheden kunnen worden toegevoegd aan de favorieten, zodat de informatie snel toegankelijk is. Net als op de website zijn bezienswaardigheden ingedeeld per type, zoals musea en monumenten. Elk type heeft een eigen herkenbaar icoontje op de kaart. De vrijwilligers van TracesOfWar streven ernaar bij elke bezienswaardigheid relevante foto’s en informatie aan te bieden.

STIWOT is een non-profitorganisatie met als doel het beschikbaar stellen van objectieve geschiedschrijving ter bevordering van kennis over oorlogen bij een zo breed mogelijk publiek. Alle werkzaamheden aan de website TracesOfWar worden door bijna honderd vrijwilligers verricht. STIWOT ontvangt geen subsidies en is afhankelijk van donaties om alle activiteiten te kunnen blijven uitvoeren.
De TracesOfWar-app is te downloaden in de Google Play Store of in de Apple App Store.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder