Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Ergens onderweg

23 augustus 2022 Siebrand Krul

Mensen zijn al eeuwenlang onderweg. De beslissing om het vertrouwde achter te laten, is weloverwogen of onvermijdelijk. Soms spoort religie mensen aan om zich te verplaatsen. Bewogen of gedreven door hun geloof gaan ze op pad. In Bijbelse verhalen lees je over weken- of zelfs jarenlange tochten. Individuen of hele volkeren gaan op de vlucht voor farao’s en koningen, oorlog en geweld. En zelfs vandaag steken mensen zeeën en landsgrenzen over op zoek naar veiliger oorden. Snel wezen, want de tento loopt bijna af.

Maar ook op kleine schaal speelt ‘op pad gaan’ een rol binnen religie. Denk maar aan de duizenden gelovigen die jaarlijks naar heilige plaatsen trekken. Of nog dichter bij huis, waar ze tijdens een van de vele processies door de straten van dorpen en steden passeren.
De tentoonstelling ‘Ergens onderweg’ belicht wat mensen dreef en drijft om op pad te gaan. Met welk doel voor ogen zijn ze onderweg? En hoe beleven ze hun geloof? PARCUM in Heverlee (Leuven) neemt je in deze expo mee op tocht langs religieuze wegen, heilige reisgezellen, bedevaartsoorden en souvenirs, attributen en rituelen. Van historische reizigers tot vluchtelingen vandaag.

‘Ergens onderweg’ brengt Vlaamse topstukken in verband met klein alledaags religieus erfgoed. Zo toont het museum vier Vlaamse topstukken: drie indrukwekkende beelden van de Elsloo-groep en een 15de-eeuwse Bijbel uit de Sint-Baafskathedraal van Gent, een toonbeeld van de Vlaamse miniatuurkunst. Maar even goed sta je oog in oog met bijzondere erfgoedobjecten: een toonkast met miniatuurweergave van een processie, een 16de-eeuwse scheepskelk, een gebedsnoot uit palmhout met de voorstelling van de reisheilige Sint-Christoffel, een ex-voto in de vorm van een schip en een unieke kast die omgevormd kan worden tot een altaar.

De tentoonstelling brengt grote en kleine verhalen, van ver en dichtbij met elkaar in verbinding. Met vaak zelden of nooit eerder getoonde kunstwerken en objecten neemt ‘Ergens onderweg’ je mee naar het prille begin van mensen in beweging, passeer je langs de belangrijkste bedevaartsplaatsen, ontdek je een keur aan reisheiligen en leer je over bijzondere plaatsen en legendes dichterbij huis. Maar de tentoonstelling maakt ook helder dat onderweg zijn vaak politiek en sociaal beladen zijn. Zoals vandaag de dag zowat elk museum aan een tentoonstelling een flard hedendaagse kunst toevoegt, wordt hier werk getoond van hedendaagse kunstenaars als Karl Philips, Sven ’t Jolle, Aslan Goisum en Erkan Özgen. Ze leggen de link naar de actualiteit. We staan er misschien wel te weinig bij stil dat mensen vandaag, op dit eigenste moment, vluchtend onderweg zijn, of erger, zelfs niet kunnen vluchten.

Ergens onderweg, nog tot 28 augustus 2022
https://www.parcum.be/nl/museum/ergens-onderweg
PARCUM vzw
Abdij van Park 7
3001 Leuven

Lees over nog veel meer interessante historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 6,25!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder