Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Zeemansgaven

08 augustus 2022 Siebrand Krul

Het avontuurlijke narratief over zeenaties met zeebonken die zonder kustwacht of satelliet over de wereldzeeën voeren is al eeuwen een populair thema bij zowel schilders, schrijvers en regisseurs als lezers, luisteraars en kijkers. Alle romantiek ten spijt is varen op zee toch gewoon in de eerste plaats een zaak van nauwkeurig koers bepalen en vervolgens bepalen hoe er verder bepaald wordt.

Recht door zee. Navigeren van 1500 tot vandaag in Sint-Niklaas belicht de geschiedenis van de stuurmanskunst. Beter gezegd: stuurmanswetenschap. De tentoonstelling is verdeeld over meerdere locaties. In het Mercatormuseum wordt de Vlaamse inbreng in de navigeerwetenschap getoond, met spectaculaire zeekaarten, atlassen en instrumenten. Ze komen uit de koker van wiskundigen en cartografen als Gemma Frisius (1508-1555) en Gualterus Arsenius (1530-1580), mannen die een startpunt markeren.

Eerste reis van het schoolschip Comte De Smet De Naeyer, 1905. (Coll. Antwerp Maritime Academy)

Lucasz Wagenaer, Spiegel (…), titelblad, 1600. (NavigArte collectie)

De tentoonstellingszalen in de Zwijgershoek zijn gewijd aan de geschiedenis van de navigatietechnieken in het algemeen. Meer dan 300 objecten passeren de revue en vormen aldus één lange manoeuvre: van de eerste portolanen (handgetekende zeekaarten) en vroege dieptemetingen tot de nieuwste virtuele animaties.
Jaap Krol

Openingsbeeld: De Oliva Familie, portolaankaart Middellandse Zee, 1620. (NavigArte collectie)

SteM Zwijgershoek & Mercatormuseum
Zwijgershoek 14 / Zamanstraat 49, Sint Niklaas
0032-37 78 34 50
www.musea.sint-niklaas.be
Recht door zee. Navigeren van 1500 tot vandaag
T/m 11 september, di-zo 10-17

Lees de volledige bespreking, plus nog veel meer interessante historische tentoonstellingen, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 6,25 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder