Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

08 augustus 2022 Siebrand Krul

13 augustus De naam Fatima wordt gegeven aan meisjes die moslim of katholiek zijn. Fatima is de dochter van de profeet Mohammed, die haar beschouwt als een van de vier volmaakte vrouwen van de islam. De katholieke naam is een verwijzing naar de bedevaartsplaats Fatima in Portugal.

Onze-Lieve-Vrouw van Fatima is Maria die verschijnt aan drie herderskinderen bij het Portugese stadje Fatima. Tussen mei en oktober 1917 is Maria drie keer gezien door Lucia, Franceso en Jacinta. Tijdens deze verschijningen heeft Maria drie voorspellingen gedaan. Deze zijn bekend geworden als de geheimen van Fatima. Ook beroemd is het zonnewonder op 13 september 1917. In aanwezigheid van 70.000 gelovigen lijkt de zon plotseling, na het bidden van de rozenkrans, op de menigte neer te storten, maar deinst op het laatste moment terug. Paus Johannes Paulus II heeft een bijzondere verering voor Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Hij heeft in het Heilige Jaar 2000 de drie kinderen heilig verklaard.

Moderne namen, afgeleid van Fatima: bij hoge uitzondering is dit er maar eentje, die haar uniciteit onderstreept: Fatima


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder