Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nols weg of behouden?

08 augustus 2022 Siebrand Krul

Het is een zaak van alle inwoners van Schaarbeek om te oordelen over het behoud van de buste van oud-burgemeester Roger Nols. Zo luidt het opmerkelijke advies van twee academische historici. In deze dichtbevolkte, multiculturele Brusselse deelgemeente roept de figuur van Nols nog altijd veel controverse op. Nols was een stemmenkanon, bestuurde de gemeente van 1970 tot 1989 en schoof politiek op van liberaal over het francofone FDF tot extreemrechts.

Hij was vooral een provocateur eerste klas. In de jaren 1970 kreeg hij nationale mediabelangstelling met de zogenoemde lokettenkwestie. In strijd met de grondwet organiseerde hij de dienstverlening aan de burger proportioneel in vijf loketten voor de Franstalige Belgen, twee voor de niet-Belgen en één voor de Nederlandstaligen. De Vlamingenhater vervelde in de jaren 1980 tot een ‘onvervalste racist’ die de vreemdelingen de schuld gaf voor de lege gemeentekas. Hij nodigde Jean-Marie Le Pen uit en ging in 1986 naar zijn gemeentehuis, gezeten op een kameel en in een djellaba.

Voor de televisiecamera’s protesteerde hij zo tegen de uitbreiding van het stemrecht van vreemdelingen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Sinds enkele jaren probeert één van de talloze verenigingen die tegen Nols’ radicale beleid zijn opgericht, zijn borstbeeld uit het gemeentehuis te laten verwijderen. Die beslissing komt de geconsulteerde historici niet toe. Ze wijzen op de massale steun die Nols genoot voor zijn racistische en xenofobe standpunten.

Nols zei wat de meeste Schaarbekenaren dachten. Veeleer dan het principe van de ‘historische vergeetput’ pleiten ze voor een breed gedragen en sereen debat. Dat kan uitmonden in aanvullende historische duiding of zelfs een zichtbare betwisting van het borstbeeld door het aan te passen of te verplaatsen.
Luc Minten

Lees nog veel meer interessant historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 6,25!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder