Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Twee trotse stadsgezichten

11 juli 2022 Siebrand Krul

Het Amersfoortse museum Flehite viert de afronding van de omvangrijkse restauratie van het 350 jaar oude 'Gezicht op Amersfoort' met de tentoonstelling 'Ander Licht op Withoos – Drie generaties Withoos'. En Museum Rotterdam wist een levendig marktzicht uit 1659 van Cornelis Saftleven te verwerven. Het doet denken aan de huidige drukke Rotterdamse markten.

Na de restauratie is een van de grootste 17de-eeuwse stadsgezichten van Nederland weer te zien in het warme avondlicht en met de heldere kleuren zoals Mathias Withoos het iconische panorama van Amersfoort heeft geschilderd. De Nederlandse meesterschilder Mathias Withoos geniet internationale bekendheid om zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens. In 1671 heeft hij het ‘Gezicht op Amersfoort’ gemaakt in opdracht van het toenmalige stadsbestuur. Zijn leerling Caspar van Wittel werkte daar mogelijk aan mee. Met gebruik van cartografie koos de schilder een imaginaire heuvel in het noordwesten als zichtpunt om zo de bloeiende handel en nijverheid van Amersfoort in beeld te brengen.

Zicht op Amersfoort.

Onno Maurer, directeur van Museum Flehite: ‘De restauratie van het monumentale stadsgezicht is in april 2021 gestart met fotografisch (röntgen en infrarood) en microscopisch onderzoek. Het doek van 207,5 x 427,5 cm is grondig gereinigd en overgeplaatst op een aluminium spieraam. Ook zijn nieuwe vernislagen en retouches aangebracht. Het schilderij straalt nu in optima forma.’ De restauratie vond plaats in het nieuwe CollectieCentrum Nederland in Amersfoort en is uitgevoerd door Kathrin Kirsch van Restauratieatelier Amsterdam. Voor technisch, voorbereidend onderzoek is samenwerking gezocht met NICAS, een interdisciplinair onderzoekscentrum van onder meer het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Museum Flehite in Amersfoort.

Het Rotterdamse marktgezicht uit 1659 van de Rotterdamse schilder Cornelis Saftleven (Gorinchem 1607-Rotterdam 1681) overbrugt ruim drieënhalve eeuw met een blik op een drukbezochte veemarkt, vlakbij de ruïne van kasteel Honingen in Kralingen. De bonte massa kopers en verkopers doen onwillekeurig denken aan de huidige markt op de Binnenrotte, maar ook aan de Markthal en de Koopgoot.

De Veemarkt van Saftleven vormt een verrijking van de bescheiden maar mooie collectie 17de-eeuwse Rotterdamse schilderkunst. Schilderijen uit deze periode die Rotterdam laten zien én van een Rotterdamse schilder zijn, worden nauwelijks aangeboden. Een buitenkans voor de stadscollectie die Museum Rotterdam met beide handen heeft kunnen aangrijpen.

Openingsbeeld: Het Rotterdamse schilderij.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder