Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Tijdscapsule koloniaal verleden

11 juli 2022 Siebrand Krul

1 juli was de dag van de afschaffing van de slavernij. Dat wordt in het Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum herdacht met de tentoonstelling ‘Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden’. De tentoonstelling toont unieke objecten uit een gezonken plantageschip en vertelt het verhaal over de ‘dubbele lading’ die uit het wrak tevoorschijn kwam.

In 2001 kwam in de netten van garnalenkotter Emmie, net buiten de haven van Oudeschild (Texel), een mysterieuze houten kist naar boven, dik begroeid met zeepokken. De vissers lichtten de deksel en zagen stapels lange, ijzeren messen met een houten handvat. Sportduikers vonden later het bijbehorende wrak. Het bleek het wrak van een plantageschip dat in 1822 onderweg was naar de Nederlandse plantages in Zuid-Amerika maar bij Texel strandde en zonk.

Tijdscapsule
Jarenlang lag het wrak van het schip als stille getuige van een koloniaal verleden op de bodem van de zee. Na de vondst van het wrak werden er veel scherven gevonden tussen de houten spanten die uit het zand opstaken waardoor het al gauw de naam ‘Schervenwrak’ kreeg. Tijdens het jarenlange onderzoek dat volgde bleek het wrak van het plantageschip een ware tijdscapsule met goed bewaarde objecten. Uit de buik van het schip kwamen rijkversierde serviezen, pijpen en sierbeslag tevoorschijn, maar ook de kapmessen, hakken en schoppen voor gebruik op de plantages en in de suikerfabriek; twee werelden in één wrak.

Tastbaar verleden
‘Het verleden geconserveerd in de diepte kwam in stukken naar boven’, vertelde auteur en klankbordlid Chris Polanen tijdens zijn verhaal tijdens de opening. ‘Zonder de plantages was ik er niet geweest, althans, niet in deze vorm’, aldus Polanen. Hij hoopt dat de tentoonstelling bijdraagt aan de erkenning voor de nazaten van het slavernijverleden.

Kinderlijn
Door de tentoonstelling is ook een speciale kinderlijn verweven voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar. Door te beleven, te kijken, te luisteren en te doen wordt via de kinderlijn een opening geboden samen het gesprek aan te gaan over het slavernijverleden.

Verborgen Noord-Holland
Op 1 juli is tevens de tentoonstelling ‘Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld’ geopend in provinciehuis Paviljoen Welgelegen. De tentoonstelling laat via beeldmateriaal en objecten uit die tijd én de reflectie daarop door hedendaagse kunstenaars zien welke sporen vier eeuwen kolonialisme hebben achtergelaten in Noord-Holland.

Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden is tot en met 5 maart 2023 te zien bij Huis van Hilde. Huis van Hilde is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Toegang met een Museumkaart is gratis. Kijk voor meer informatie ook op

Twee werelden in één wrak
Huis van Hilde
Westerplein 6
1901 NA Castricum
www.huisvanhilde.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder