Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Slag om de Ardennen anders

11 juli 2022 Siebrand Krul

In veel plaatsen waar de Tweede Wereldoorlog zijn stempel heeft gedrukt is herdenkingstoerisme ontstaan. Het verschijnsel is niet nieuw, maar veranderde in het digitale tijdperk van aard. ‘Liberation Route Europe’ is een van die nieuwe actoren die herdenkingsplekken en verhalen in verband met de Tweede Wereldoorlog met elkaar wil verbinden.

Via korte, geïllustreerde bijdragen behandelt de website van Liberation Route Europe een heleboel bekende maar ook minder bekende thema’s over de Tweede Wereldoorlog en wel in veel wat Europese landen, waaronder België, Nederland, Frankrijk, Polen of Tsjechië.
Het Belgische instituut voor onderzoek en documentatie over oorlogen CegeSoma werd al twee keer gevraagd om bijdragen te leveren voor de website. De eerste keer ging het om een aantal bijdragen die zich toespitsten op de gebeurtenissen en centrale actoren van de bevrijding in september 1944, zoals de beruchte moordpartij in Courcelles, de bevrijding van Brussel en de daaropvolgende plechtigheden aan het graf van de Onbekende Soldaat, de verzetsman René Noël en generaal-majoor George Erskine.

Panzerkampfwagen V – Panther – te Houffalize, België.

Meer recent stelde het instituut 25 bijdragen voorgesteld in verband met het von Rundstedt-offensief. De geschiedschrijving over het Ardennenoffensief heeft zich lang gefocust op een reeks strategische plaatsen, de grote militaire objectieven en enkele belangrijke protagonisten van het conflict. Die aspecten zijn uiteraard noodzakelijk om de slag te begrijpen. Maar sinds een paar jaar gaat de aandacht ook uit naar andere actoren en andere facetten die een meer menselijke en meer lokale insteek mogelijk maken. Die weg is ook getracht te volgen door een aantal minder bekende episodes van die sombere winterdagen van 1944/45 te belichten.

De legendarische Schaarbeekse volksheld Pogge, echte naam Pierre De Cruyer. Het standbeeld van de eenvoudige drinkeboer staat in Houffalize, aan de Rue de Schaerbeek, en is gemaakt door Louis Van Custem.

Terwijl de strijd woedde, dacht Léon Degrelle, de Volksführer der Wallonen, bijvoorbeeld dat zijn uur gekomen was en installeerde hij een marionettenregering in Limerlé. Maar het Ardennenoffensief werd ook gekenmerkt door een aantal bloedige gebeurtenissen waarvan zowel burgers als soldaten het slachtoffer werden. Denken we maar aan de elf Afro-Amerikaanse GI’s die door soldaten van de 1ste SS Division Panzer in Wereth afgeslacht werden, zonder dat die soldaten ooit voor die daden ter verantwoording werden geroepen, terwijl ze wel vervolgd werden voor het bloedbad op burgers in Stavelot. Op de website wordt ook uitgelegd waarom er in Houffalize een standbeeld van Pogge staat, een emblematische figuur uit de Schaarbeekse folklore, hoe er ongeveer 2.000 Duitse krijgsgevangenen ter plaatse achterbleven en welke rol de ontmijners na de slag hebben gespeeld. Kortom, allemaal aspecten – en nog veel andere – die onze kijk op deze geschiedenis verruimen.

https://www.liberationroute.com/nl

Bron: CegeSoma

Openingsbeeld: Sneeuwstormen en ijsvorming maakten het de Amerikaanse troepen erg moeite om vaart te maken. Links een dieselolietankvoertuig dat van de weg is afgegleden en daardoor de tegemoetkomende voertuigen blokkeert nabij Sourbrodt, 19 januari 1945.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder