Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nepzwaard Babberich

11 juli 2022 Siebrand Krul

Het leek er op dat het zwaard uit de eeuwenoude sage rond Huize Babberich, nabij Zevenaar in de Liemers, was gevonden. Maar een regioarcheoloog brengt nu duidelijkheid: het is bedrog. Arthur de Nerée tot Babberich, de huidige kasteelheer, vertelde aan Omroep Gelderland dat een magneetvisser een wel heel bijzondere vondst had gedaan in het water rondom Huize Babberich. Er was een oud zwaard naar boven gehaald dat mogelijk te maken had met de grootste mythe die rond het kasteel hangt.

Een dienstmeid zou eeuwen geleden vijf rovers die het kasteel probeerden binnen te dringen, hebben onthoofd met een zwaard. Het wapen werd nadien nooit gevonden. Toen in het water rondom Huize Babberich een zwaard van zo’n 45 centimeter werd ontdekt, werd de link met de mythe dan ook meteen gemaakt.

De gewraakte bron van het zwaard.

De regioarcheoloog baalt dat het een broodjeaapverhaal blijkt te zijn. ‘Het zwaard is aangeschaft via Marktplaats waar het in ieder geval op 23 mei aangeboden werd. Vervolgens is blijkbaar gedaan alsof het met magneetvissen uit het water rond het kasteel is opgevist. Sommige mensen doen blijkbaar alles voor een leuk verhaal’, schrijft de archeoloog op Facebook.

Volgens de advertentie op Marktplaats is het zwaard opgegraven in Duitsland. Hoe oud het precies is, weet de verkoper niet. Kasteelheer Arthur de Nerée tot Babberich spreekt over een ‘mooie stunt’ van de magneetvisser. ‘Ik heb een paar keer aan hem gevraagd of zijn verhaal wel klopte en pas op donderdagochtend heeft hij opgebiecht het verzonnen te hebben. Toen was het al opgepikt door de media.’
Bron: Omroep Gelderland/Alexander Liethof

Openingsbeeld: De Nerée tot Babberich met het nepzwaard.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder