Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Moestuinenpodcast

11 juli 2022 Siebrand Krul

Door heel Nederland krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in een serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren.

Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. De podcasts zijn te beluisteren via de sKBL-website: www.skbl.nl/moestuinen-op-kbl/

Landgoed Zuylestein. (Foto Jemima de Brauwere)

De eerste podcast gaat over de Middeleeuwse kruidentuin van landgoed Oostbroek in De Bilt (Utrecht). Wekelijks wordt op donderdag een nieuwe podcast uitgebracht:

  1. De Hof van Schaesberg, Landgraaf (Limburg) donderdag 7 juli
  2. De Warmoes- en Kruidhof van het Muiderslot, Muiden (Noord-Holland), donderdag 13 juli
  3. De moestuin van landgoed Zuylestein, Leersum (Utrecht), donderdag 20 juli
  4. Het leifruit van Dekema State, Jelsum (Friesland), donderdag 27 juli
  5. De moestuin en het kookboek van De Menkemaborg, Uithuizen (Groningen), donderdag 4 augustus
  6. De moestuin van landgoed Twickel, Ambt Delden (Overijssel), donderdag 11 augustus
  7. Sociale tuinderij De Scheve Schup op landgoed Haanwijk, Halder (Noord-Brabant), donderdag 18 augustus
  8. De moestuin van Villa Ockenburgh, Den Haag (Zuid-Holland), donderdag 24 augustus
  9. De zelfoogstmoestuin van Landgoed Grootstal, Malden (Gelderland), donderdag 1 juli
Josephine Rombouts ploos voor de podcast de geschiedenis van de tuinen uit.

Op de sKBL-site staat ook aanvullende informatie, tips om andere moestuinen te bezoeken en een landelijk overzicht van toegankelijke historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen. Deze serie podcasts is een initiatief van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) en tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Bron: www.skbl.nl Stichting Digitaal Portaal voor Nederlandse Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen. Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Openingsbeeld: De tuinen van kasteel Muiderslot. Nabij Muiden en een heel eind van Amsterdam, maar in de verkrampte toeristenmarketing heet het tegenwoordig ‘Amsterdam Castle’.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder