Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Licht uit. Pop op!

11 juli 2022 Siebrand Krul

De expo 'Licht uit. Pop op' in het Gentse Huis van Alijn toont een bijzondere collectie theaterpoppen van de 20ste eeuw tot nu. Ontdek de magische wereld van het poppen- en figurentheater voor en achter de schermen. Wanneer het licht uitgaat en de poppen op scène verschijnen, begint de magie.

Wat typeert het poppen- en figurentheater? Hoe komt een voorstelling tot stand? En wat maakt dit erfgoed zo waardevol? Er zijn drie bijzondere collecties:

**Pierke van Alijn en de voorlopers Spelleke van Folklore en Spelleke van de Muide: dDe geschiedenis van Pierke van Alijn

**Het Gentse Theater Taptoe, gesticht door Luk De Bruyker: dDe geschiedenis van Theater Taptoe

**De Mechelse familie Contryn: de familie contryn

Speurtocht voor families
Vooral voor kleine bezoekers worden poppenmakers gezocht. Kies je favoriete held uit de collectie en ga op zoek naar alle onderdelen om je eigen kartonnen theaterpopje te maken. Verzin een goede stem, bouw mee aan het decor en maak je klaar voor het optreden. Licht uit. Pop op! De speurtocht is voor families met kinderen van vier tot tien jaar.

Poppentheater Pierke van Alijn
Tot 25 mei 2023 is er elke zaterdag een voorstelling op de museumzolder. Tijdens de schoolvakanties en de Gentse Feesten zijn er extra voorstellingen.
Tot 25 maart 2023 kan je de poppenspelers na de voorstelling ontmoeten tussen 16.00 en 17.00 uur. Ze vertellen je graag meer over het poppentheater en staan klaar om je vragen te beantwoorden.

Speelkalender Pierke van Alijn
Expo tot 26 maart 2023
ma-di-do-vrij: 09.00-17.00 uur
gesloten op woensdag
Korting voor leden van de Gezinsbond

Huis van Alijn
Kraanlei 65,
9000 Gent
https://huisvanalijn.be/nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder