Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Cafés en sprookjes

11 juli 2022 Siebrand Krul

Geïnteresseerd in de geschiedenis van cafés? Lokale volksverhalen? Vrouwelijke schrijvers? Ontdek deze zomer de drie nieuwe Culturele Routes van de Raad van Europa. De eerste Culturele Routes van de Raad van Europa werden ingehuldigd met de verhalen over pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela in 1987. Met de toevoeging van nog eens drie routes dit jaar, zijn er nu 48 verschillende routes die reizigers in heel Europa kunnen volgen.

De drie nieuwe routes zijn:
**Route van historische cafés
https://historiccafesroute.com/
**Europese Sprookjesroute
https://www.europeanfairytaleroute.eu/
**Route van vrouwelijke schrijvers
https://www.womenwriters.eu/

Pinocchio door Enrico Mazzanti (1852-1910), ingekleurd door Daniel Donna.

Aangezien meer dan 70% van de Europeanen dit jaar binnen Europa wil reizen, zullen deze routes ongetwijfeld toeristen aantrekken. Het scala aan thema’s dat nu aan reizigers wordt aangeboden, benadrukt de gevarieerde Europese geschiedenis met talrijke iconische locaties en musea. Met thema’s variërend van industrieel erfgoed tot Mozart, is er voor elk wat wils.

Still uit Zappbios.

Koffiehuizen
Zelfs als je geen liefhebber van koffie bent, zijn historische cafés nog steeds een bezoek waard vanwege hun culturele bijdragen aan de Europese identiteiten en cultuur. Literaire figuren, politici en filosofen ontmoetten elkaar vaak voor een kopje koffie in de 19de en 20ste eeuw, waardoor cafés plaatsen van culturele betekenis zijn geworden.
Caffè Fiorio in Turijn, bijvoorbeeld, bood vaak onderdak aan staatslieden die werkten aan de eenwording van Italië. Bijna honderd cafés vormen de route door zo’n vijftien landen, van Portugal tot Turkije. Historische cafés hebben ook bijgedragen tot de vorming van een cultuur van gelijke gezelligheid tussen mannen en vrouwen, mensen van alle sociale klassen en achtergronden.

Gran Caffè Ristorante Quadri in Venetië. (Brian & Jaclyn Drum via Wikimedia)

Sprookjesachtige reizen
Velen van ons zullen sprookjes kennen die ons doen terugdenken aan een nostalgische jeugd vol fantasie en verbeelding. De volksverhalen die we hoorden, kunnen plaatselijke legendes zijn, zoals met kabouters – hoe dan ook, ze zijn vaak een belangrijk onderdeel van ons erfgoed.
Nu kunnen sprookjesfans langs deze route op zoek gaan naar inspiratie, en musea ontdekken die lokale volksverhalen promoten. De route werd voor het eerst voorgesteld door de Carlo Collodi-stichting (die zich bezighoudt met het erfgoed van de beroemde marionet Pinocchio), maar strekt zich nu uit over acht landen, van Cyprus tot Ierland.

Anna Akhmatova.

Literaire dames
De 48ste culturele route is de Vrouwelijke Schrijvers Route. Het moedigt bezoekers aan om de sporen van vrouwelijke schrijvers in zes landen te volgen en hun uitzonderlijke levensverhalen en literaire werken te verkennen. In het netwerk zijn musea, gedenkplaatsen en plaatsen gewijd aan de vrouwen die in de 20ste eeuw voor hun rechten hebben gestreden, en er worden ook workshops en producties voor kinderen georganiseerd.
Het netwerk legt de nadruk op het werk van vrouwen als Anna Akhmatova, Maria Konopnicka, en vele anderen. Deze schrijvers en dichters schreven vaak invloedrijke stukken in hun thuisland, maar zorgden ook voor opschudding in de rest van de wereld. Jelena Dimitrijevic, bijvoorbeeld, reisde de hele wereld over en schreef het eerste Servische reisverslag over Amerika.
Bron: De Erfgoedstem

Openingsbeeld: Café San Carlo Lex in Turijn.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder