Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Skelet als kunst?

15 juni 2022 Siebrand Krul

Op een kunstbeurs verwacht je misschien niet meteen het groot skelet van een prehistorisch dier. En toch kan je er dit jaar een ontdekken op de BRAFA-stand van de Koning Boudewijnstichting in Brussel. Het skelet is er in gezelschap van Medusa, een iconisch werk van Wolfers en andere indrukwekkende stukken uit het Belgische erfgoed.

De eyecatcher van de stand is een skelet van een wolharige neushoorn die leefde tijdens de IJstijd. De Stichting krijgt niet elke dag een dergelijke schenking. Het fossiel is kwalitatief hoogstaand en fascineert zowel jong als oud. De KBS gaf het in bruikleen aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Een ander, niet te missen topwerk is de hanger Medusa. Een meesterwerk van Philippe Wolfers dat internationaal beschouwd wordt als een icoon van de art-nouveaujuweelkunst. Door de aankoop van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting blijft het stuk voor iedereen bewaard en krijgt het een plaats in de Wolfers-winkel in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel. Het is alvast in primeur te bewonderen op BRAFA, naast verschillende andere kunstwerken van Wolfers en Horta. Een voorsmaakje van ‘het jaar van de art-nouveau’ dat er in 2023 aan komt.

Liefhebber van oude kunst, of verkies je moderne en hedendaagse kunst? Er is voor ieder wat wils, want de collectie van de KBS is zeer divers. Een 17de-eeuws Zicht op Antwerpen en 18de-eeuwse decoratieve stukken van topkwaliteit uit de vermaarde collectie de Looz, die op BRAFA voor het eerst aan het publiek worden getoond, gaan er in dialoog met hedendaags porseleinwerk van Piet Stockmans, abstracte kunst van Wyckaert of Drybergh, en een topwerk van de wereldbekende Belgische kunstenaar Pol Bury.

Deugddoende cultuur, herbronnen tussen indrukwekkend Belgisch erfgoed, of een interessante BRAFA ART Talk meepikken, want ook dit jaar ‘host’ de Koning Boudewijnstichting de BRAFA ART TALKS op haar stand (nr. 115).

BRAFA kunstbeurs
van 19 t.e.m. 26 juni 2022
NIEUWE LOCATIE: Brussels Expo, Heysel
Open van 11 tot 19 uur
Nocturne op donderdag 23 juni
www.brafa.art


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder