Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Lijkwade toch niet middeleeuws?

15 juni 2022 Siebrand Krul

Al eeuwenlang verbergt de befaamde Lijkwade van Turijn, waarop de gedaante is te zien van een gemartelde man, haar geheim. Is het echt het doek waarin de gekruisigde Christus werd gewikkeld of gaat het om een middeleeuwse vervalsing, als vastgesteld door een C14- of radiokoolstofdatering in 1988? Een nieuwe onderzoeksmethode van de Italiaanse wetenschapper Liberato De Caro suggereert nu dat de lijkwade ca. 2.000 jaar oud zou zijn en dus toch wel uit de tijd van Jezus zou stammen.

De Caro is verbonden aan het Instituut voor Kristallografie van de ‘National Research Council’ in Bari, en werkte er mee aan de ontwikkeling van de röntgenmethode waarmee de natuurlijke veroudering van cellulose in linnen stoffen wordt bestudeerd. Die methode gebruikte hij nu om de ouderdom van de lijkwade te bepalen. Het onderzoeksrapport, in april van dit jaar gepubliceerd in het tijdschrift Heritage, geeft aan dat het linnen doek van 4,37 op 1,11 meter veel ouder moet zijn dan de 700 jaar die door het C14-onderzoek werd voorop gezet, toen in de jaren 1260 tot 1390 gedateerd. Maar omdat de resultaten van beide methoden zo sterk van elkaar verschillen, is voorzichtigheid geboden alvorens definitieve conclusies te trekken, aldus De Caro. Meer onderzoek is nodig, hetgeen afhangt van de beschikbaarheid van nieuwe monsters voor analyse. Het heilige linnen wordt sinds 1578 bewaard in de kathedraal van Turijn en er vereerd als ‘het doodskleed van Christus’, hoewel Rome zich nooit officieel heeft uitgesproken over de mogelijke authenticiteit van de relikwie. (zie ook G/Geschiedenis 2012/3) https://www.mdpi.com/2571-9408/5/2/47
André Capiteyn

Openingsbeeld: Afdruk van een aangezicht op de Lijkwade van Turijn. (KNA-Bild)

Lees nog veel meer boeiende artikelen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder