Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Koninklijke kunst en Dutch Design

15 juni 2022 Siebrand Krul

Pracht en praal. Barokke paleiszalen met enorme kroonluchters, verhalen over koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen, koninklijke serviezen, vorstelijke juwelen, het spreekt allemaal tot de verbeelding. In de Duitse stad Fulda is dit alles deze zomer te zien in een spectaculaire zomertentoonstelling rondom de Oranje-Nassau-dynastie.

Aanleiding is het 250e geboortejaar van koning Willem I Frederik (1772-1843). Niet iedereen weet het, maar voordat hij onze eerste koning werd, regeerde hij van 1802 tot 1806 over het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda in Duitsland. Voor de eerste koning van Nederland begon het allemaal in Fulda.

Het zogeheten ‘mantelportret’van Frederik Willem.

Te midden van oorspronkelijke versieringen in het barokke stadspaleis komen Willem Frederik en de vele huwelijken van de Oranjes met Duitsers tot leven. Bijna alle Nederlandse koningen en koninginnen trouwden met een Duitse prins(es) of edelman: Willem I, Willem III, Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Altes Rathaus van Fulda.

In het Stadspaleis in Fulda zijn prachtige kunstvoorwerpen uit de Koninklijke Verzamelingen en Paleis Het Loo te zien, gecombineerd met verrassende hedendaagse objecten van puur vakmanschap. De bijzondere locatie en het omringende park dompelen bezoekers onder in de Oranje-geschiedenis. Van Willem I en Wilhelmina van Pruisen tot koning Willem Alexander en Máxima.

Oranienstein in Dietz.

Oranjeroute

Liefhebbers van prachtige paleizen en schilderachtige stadjes, en van fietsen of autorijdenlangs deze parels kunnen inhaken op de Oranjeroute, die in Duitsland 2.100 kilometer lang is en langs 22 plaatsen loopt, in de voetsporen van de koninklijke familie. Deze zomer is Fulda het ideale startpunt voor deze route. Zeker de moeite waard zijn ook Dillenburg (geboorteplaats van Willem van Oranje), het prachtige slot Braunfels in de gelijknamige plaats (met fraai dorpsplein) en Siegen, waar een indrukwekkende verzameling koninklijke portretten is te bewonderen.

Slot Oranienbaum in Wörlitz.

De dochters van stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms kregenin de 17de eeuw na hun huwelijk met een lokale soeverein een paleis cadeau. De namen getuigen er nog van: Diez heeft een slot met de naam Oranienstein, in het UNESCO-Werelderfgoed ‘Tuinenrijk Dessau-Wörlitz’ ligt paleis Oranienbaum en bij Berlijn paleis Oranienburg.

https://www.germany.travel/en/campaign/de-oranjeroute/de-oranjeroute-een-vorstelijke-vakantie.html

Openingsbeeld: Interieur van het Stadtschloss van Fulda.

Design en dynastie
18 juni 2022 – 25 augustus 2022
Stadtschloss Fulda
Schlossstr. 1
36037 Fulda
Dagelijks 10.00 – 18.00 uur.

De tentoonstelling vindt tegelijkertijd plaats met documenta Kassel (80 km).

Meer informatie over Fulda:
Tourismus und Kongressmanagement Fulda
Bonifatiusplatz 1, 36037 Fulda
tourismus-fulda.de


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder