Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Google maps in 1500

15 juni 2022 Siebrand Krul

Hoe lang deed je zo omstreeks 1500 over een reis van Antwerpen naar Breda? Of van Goirle naar Gdansk? Dankzij een nieuw onderzoeksproject is die vraag eenvoudig te beantwoorden. Een online routeplanner laat zien welke wegen je nam en hoe lang je erover deed. Samen met Noord-Europese universiteiten, studenten en enthousiastelingen heeft Erfgoed Brabant het Brabantse deel van de kaart aangevuld.

Brabanders kunnen nu uitvogelen welke route ze in de Middeleeuwen zouden hebben genomen om op hun plaats van bestemming te komen. De naam van deze routeplanner is Viabundus, een samenstelling van de Latijnse woorden ‘via’ (weg) en ‘bundus’ (knooppunt). Je vindt de kaart op www.Brabantserfgoed.nl/viabundus

Reizen in de tijd

Het Brabantse deel van de kaart is flink verbeterd. Zo zie je dat de weg van het centrum van Rosmalen naar de milieustraat in Kruisstraat eigenlijk al heel oud is. Om aandacht te vragen voor dit resultaat staat de website Brabantserfgoed.nl de hele maand juni in het teken van reizen in de tijd van Bosch en Bruegel. Deze wereldberoemde Brabantse schilders hebben veelvuldig reizen afgebeeld.

Jeroen Bosch, De duivelmaker. (Boijmans Van Beuningen)

Hun schilderijen staan vol met details die voor de reiziger van toen herkenbaar moeten zijn geweest. Door te kijken naar de praktijk van reizen kom je dichter bij de gewone mensen van toen. In een aantal artikelen, geschreven door studenten en enthousiastelingen, wordt die dagelijkse praktijk verkend. Welke wegen nam je? En wie betaalde eigenlijk voor het onderhoud daarvan? Wat deed je op plaats van bestemming? Wat nam je mee? De antwoorden op deze vragen vind je op www.Brabantserfgoed.nl/viabundus

Reizen betekende ook gevaar, bijvoorbeeld voor struikrovers.

Brabantserfgoed.nl

Op Brabantserfgoed.nl worden de Brabantse erfgoedcollecties verbonden aan verhalen. Brabantserfgoed.nl is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek. Dat doet Erfgoed Brabant niet alleen en daarom nodigt zij heemkundekringen, onderzoekers, archivarissen, museummedewerkers en academici uit om met hun eigen artikelen bij te dragen aan Brabantserfgoed.nl.
Bron: Erfgoedstem/Erfgoed Brabant

Openinsgbeeld: Jan Brueghel de Oude, Landschap met reizigers op een zandweg. Vroege 17de eeuw.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder