Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bad met acht kranen

15 juni 2022 Siebrand Krul

In een van de badkamers van het landhuis op Huis Landfort is een bijzonder bad ingebracht. Dit 19de-eeuwse badmeubel verkreeg de stichting in langdurige bruikleen van stichting Twickel te Ambt Delden. Het in Engeland gemaakte bad dateert uit 1887 en is voorzien van maar liefst acht kranen.

Om dit badmeubel destijds op Twickel te kunnen benutten, werd in 1894 zelfs een hele watertoren gebouwd om de juiste waterdruk in de badkamer te kunnen garanderen. Die waterdruk was nodig om harde waterstralen uit de kranen te verkrijgen. Zo is er een kraan voor de rug, voor opzij en een die op het hoofd water krachtig laat neerdalen. Er is zelfs een kraan die nevel kon produceren en een die golfslag kon maken. Natuurlijk was er ook een belknop om huispersoneel op te roepen, zodat de rug gesopt kon worden. In de 19de eeuw was dit bad een zeldzaamheid en slechts weinigen konden zich deze exorbitante luxe permitteren. De kostbare techniek werd geïmporteerd uit Frankrijk en Engeland.

Op Twickel staat ook een dergelijk badtoestel opgesteld. Het exemplaar in Landfort is gerestaureerd in het atelier van Michiel Langeveld (ijzer) en Lennard Cnossen (hout). Besloten is om het badmeubel niet op het waternet aan te sluiten. Veel bezoekers die dit meubel voor het eerst zien, vinden het een prachtig bad. Zelfs de laatste Duitse keizer Wilhelm II raakte onder de indruk toen hij dit bad in Twickel voor het eerst zag, aldus conservator Rob Bloemendal van stichting Twickel.

De duiventoren in het park van Landfort.

Aanleiding van deze bruikleen aan stichting Erfgoed Landfort vormde een zomerexpositie in de oranjerie van Twickel over allerhande sanitaire toestellen die door de tijd op Twickel zijn gebruikt. Daar stond het badmeubel toen ook opgesteld en is de vraag gesteld deze te mogen lenen voor een van de badkamers in Huis Landfort. Daar zijn ze in Landfort blij mee want van de vroegere badcultuur op historische buitenplaatsen is maar weinig bekend. Bij de familie Luyken was destijds wel het een en ander voorhanden en er werd hemelwater benut om te kunnen baden.
Bron: Erfgoedstem/Erfgoed Landfort/Carolien de Boer

Openinsgbeeld: Huize Landfort in 1720.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder