Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vliegen, vallen en opgraven

29 mei 2022 Siebrand Krul

De expo ‘Over vliegen, vallen… en opgraven!’ in de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke start precies 238 jaar nadat het eerste levende wezen in Vlaanderen door de lucht vervoerd werd: een duif die op 5 mei 1784 in een ballon van Gent naar Parike (Brakel) vloog. Het Archeocentrum Velzeke werkt hierin samen met BAHAAT, een vereniging die opgericht werd om het opgraven van vliegtuigwrakken wetenschappelijker aan te pakken.

De tentoonstelling bevat een verzameling aan voorwerpen uit heel Vlaanderen. Kenners zullen verrast zijn om de resten van een Fokker D.VII, het beruchte Duitse jachtvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog, te kunnen zien. Tot nu toe waren er wereldwijd slechts zeven bekend, maar in de jaren 1990 doken er nog twee op in een loods in Frankrijk. Ze werden na de oorlog gebruikt voor promotie- en pleziervluchten vanuit Sint-Denijs-Westrem. Eén van de twee wordt nu voor het eerst tentoongesteld.

‘Over vliegen, vallen… en opgraven!’ belicht ook personen die tot nu toe ondergewaardeerd zijn gebleven. Zo krijgen de vrouwen uit de luchtvaartgeschiedenis eindelijk de aandacht die zij verdienen. Denk bijvoorbeeld aan de Doornikse Hélène Dutrieu die, in een tijd waarin vrouwen nog niet eens stemrecht hadden, zich na een succesvolle wieler- en stuntcarrière opwerkte tot het handvol beste piloten ter wereld.

Helene Dutrieul.

De expo brengt bezoekers van in de wolken tot onder de grond. Want luchtvaartgeschiedenis, dat is dromen en riskeren, vooruitgang en tegenslag, vallen en opstaan. De mens is al altijd gefascineerd door vliegen. Ongelukken bleken even fascinerend. Tijdlijnen brengen de geschiedenis van de luchtvaart van de pioniersperiode over de vliegtuiggekte van het interbellum tot en met de wereldoorlogen.

De globale ontwikkelingen zijn het decor voor lokale gebeurtenissen. Na de ballon met de duif in 1784, volgde in 1785 in Gent de eerste bemande vlucht, en in 1908 de eerste vliegtuigvlucht in België. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden in Oost-Vlaanderen de eerste strategische bombardementen gevlogen, o.a. van op Scheldewindeke.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag deze regio op een kruispunt van luchtwegen. Vriend èn vijand kwam hier neer. De opgraving van de Halifax in Schendelbeke (Geraardsbergen), waarbij vier inzittenden geborgen werden, was wereldnieuws. Het is nog niet zo lang geleden dat Vlaanderen het slagveld van de wereld was. De menselijke verhalen achter de neergestorte oorlogsvliegtuigen zijn actueler dan ooit.

Openingsbeeld: De Nederlandse Fokker D VII die het Duitse leger veel succes bracht, mede dankzij de ‘slimme mitrailleur’. Was het voorheen onmogelijk om rechtuit te schieten omdat je dan je eigen propellor aan flarden schoot, de Duitse machines konden het afschieten en de propellorrotaties synchroniseren.

‘Over vliegen, vallen… en opgraven!
Archeocentrum Velzeke
Doolbosweg 2
9620 Velzeke (Zottegem)
www.archeocentrumvelzeke.be
t/t 17 september 2023


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder