Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Verborgen geschiedenis

29 mei 2022 Siebrand Krul

In 'De verborgen geschiedenis van Vlaanderen' loodst auteur Jos Vandervelden de lezer mee naar vijftig plaatsen waar een of ander historisch feit plaatsgreep. Hij maakt daarbij een onderscheid tussen ‘verdwenen’, ‘dodelijke’, ‘bruisende’, ‘baanbrekende’ en ‘bloedige plekken’.

Onder elke noemer heeft hij tien plaatsen geselecteerd, netjes chronologisch gerangschikt, van de moord op Karel de Goede in Brugge (1127) tot het polderdorp Oosterweel dat onder de haven verdween en het chocoladeparadijs van Expo 58 dat een mekka van het uitgangsleven werd (beide 1958).
Van sommige historische gebeurtenissen resten geen sporen meer, zoals van de spoorwegtunnel onder Leuven (1845), de tijger die uit de Antwerpse Zoo ontsnapte (1868), de beruchte Camping Cosmos aan de kust (1956) of de Slag bij Hoogstraten, waar Napoleon tot terugtrekken gedwongen werd (1814). Op andere plekken zijn de sporen van de geschiedenis – soms na enig zoeken – nog aanwezig, zoals bij de Stampkothoeve nabij Ieper waar de eerste gasaanval uit de geschiedenis plaatsvond (1915), de Habsburgse beuken van het Zoniënwoud (1787), de patriciërswoning in Damme, waar Karel de Stoute huwde met Margaretha van York (1468) of de Grote Markt in Brussel waar de graven Egmont en Hoorn werden onthoofd (1568).
Jos Vandervelden vertelt elke gebeurtenis in een opmerkelijk en boeiend verhaal, waarbij hij de historische feiten tegelijk in een bredere context plaatst. Elk verhaal wordt ondersteund door enkele authentieke foto’s of documenten, terwijl fotograaf Alexander Dumarey ons toont hoe de historische plekken er nu uitzien. Door de overvloed aan feiten geen boek om in een ruk uit te lezen, wel om met mondjesmaat te savoureren.
Mark De Geest

Jos Vandervelden
De verborgen geschiedenis van Vlaanderen
Davidsfonds, Antwerpen 2021
224 blz., € 27,99 ISBN 978 90 223 3845 2

Lees nog veel meer boekrecensies, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder