Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rechterlijk oordeel koloniaal verleden

29 mei 2022 Siebrand Krul

Verenigingen van oud-paracommando’s hebben van de rechter gelijk gekregen. Het AfricaMuseum in Tervuren moet een zin op een infobord schrappen op straffe van een dwangsom. De gewraakte passage luidt als volgt: ‘Een Belgisch paracommando in Stanleystad in 1964 op het moment van de onderdrukking van de Simba-rebellen.’ Even terug in de tijd: in 2019 heropent het AfricaMuseum onder massale internationale belangstelling. In de centrale hal hebben twee kunstenaars met sluiers een eigentijdse interpretatie gegeven van zestien, wettelijk beschermde standbeelden.

Eén van die beelden stelt een vrouw met kinderen voor, gehuld in een vlag, en heet ‘België brengt veiligheid in Congo’, volgens de directie ‘een racistisch beeld dat de koloniale blik verheerlijkt’. Daarom ook de opdracht voor een gedekoloniseerde visie op de geschiedenis. Sindsdien drapeert een metershoog, doorzichtig doek met daarop een tekening van een Belgische para het standbeeld. Met het vonnis volgt de rechter in eerste aanleg de redenering van de gewezen paracommando’s. Er is geen oorzakelijk verband tussen de onderdrukking van de opstand van de Simba’s (1961-1966) en de aanwezigheid van de Belgische elitetroepen. Onder de codenaam ‘Rode Draak’ bevrijdden de para’s in november 1964 274 blanke gijzelaars uit een hotel in Stanleystad (Kisangani). 24 Blanke gijzelaars zijn vermoord toen de Simba’s de para’s zagen naderen. Het ging dus om een humanitaire operatie.
Volgens voormalig VRT-journalist Walter Zinzen klopt die voorstelling van zaken niet helemaal. Op vraag van premier Tshombe was er onder de codenaam ‘Ommegang’ een parallelle militaire operatie gaande, bestaande uit huurlingen, Congolese soldaten en Belgische para’s. Getuigen vertelden dat de para’s meteen schoten op alles wat bewoog. Vraag is dus van welke versie van de feiten de rechter op de hoogte was. En of de rechter überhaupt historici heeft gehoord?
Luc Minten

Openingsbeeld: Een gewaad met een para verbergt deels het gewraakte beeld in het AfricaMuseum in Tervuren.

Lees nog veel meer interessante verhalen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. NU overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder