Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Koker met kerk

29 mei 2022 Siebrand Krul

Onlangs zijn bij opruimwerkzaamheden van de Doopsgezinde kerk aan het Haagseveer in Rotterdam een oude koker gevonden met originele tekeningen van de prijsvraag voor de wederopbouw van deze kerk uit 1943, en een maquette. Stichting Droom en Daad conserveert de tekeningen en maquette en toont ze aan publiek. De tekeningen zijn gemaakt door architect Gerrit Kuiper (1914 – 1996) die het ontwerp in de oorlog tijdens het onderduiken bij zijn tante anoniem had ingezonden onder het motto ‘Dwars’.

Zijn familie was lid van de Doopsgezinde kerk die in die tijd nog ongeveer duizend leden telde. Zijn handschrift is duidelijk te lezen. De tekeningen op groot formaat getuigen van een indrukwekkende schoonheid in diepzwarte inkt. Een monnikenwerk om de strepen van de bakstenen als materiaal te suggereren. Het ontwerp had aanvankelijk een kerktoren, terwijl het een schuilkerk moest worden. In het latere ontwerp op de huidige locatie aan het Haagseveer is dan ook de kerktoren achterwege gelaten (zie foto). De Doopsgezinde kerk in Rotterdam verloor net als vele andere kerkgenootschappen haar gebouw (anno 1775) tijdens het bombardement van mei 1940. De nieuwbouw werd voortvarend aangepakt. Al tijdens de oorlogsjaren werd een prijsvraag uitgeschreven voor een locatie op het voormalige diergaardeterrein.

De Doopsgezinde kerk met pastorie in 1954 aan het Haagseveer. Op de achtergrond de woningen aan de Lombardkade. (F.H. van Dijk, Stadsarchief Rotterdam)

In 1948 maken de winnaars van de prijsvraag, de architecten Simon van Woerden en Gerrit Kuiper, een nieuw ontwerp voor een andere locatie. Op advies van Frits Eschauzier en Willem van Tijen wordt het voorstel van Kuiper gekozen. Het gebouw is tussen oktober 1950 en december 1951 gerealiseerd. Vlak voor Kerst in 1951 wordt het nieuwe kerkgebouw aan het Haagseveer in gebruik genomen.
In 2019 is het kerkgebouw door Stichting Droom en Daad verworven. In 2022 start de transformatie tot een dynamische plek voor jeugdorkesten en -koren. ‘Muziekwerf’ wordt een inspirerende ontmoetingsplek voor Rotterdamse jongeren, van beginner tot professional en hun publiek. Muziekwerf wil meer kinderen langer samen muziek laten maken door een divers aanbod van muziekgezelschappen te faciliteren. Tijdens de Architectuurmaand gaan de deuren open, voordat de kerk verbouwd wordt tot Muziekwerf.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder