Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Einde tijdperk Thorbecke

29 mei 2022 Siebrand Krul

Op 4 juni 1872, 150 jaar geleden, komt een einde aan het rijke leven van Johan Thorbecke, Nederlands belangrijkste staatsman van de Nieuwe Tijd. Afkomstig uit een armoedig gezin volgde hij verschillende studies, waaronder In Gent. Daar moest hij in 1830 vluchten vanwege de Belgische Opstand. Een poos later werd hij hoogleraar in Leiden. Zijn studies naar het verschijnsel grondwet leverde hem het voorzitterschap op van de Grondwetscommissie in 1848, buiten elk toezicht benoemd door koning Willem II. Deze was in paniek geraakt door de revolutionaire geest die over Europa waarde.

Thorbecke groeide uit tot grondlegger van de parlementaire democratie in Nederland. Hij werd ministerpresident en voerde een reeks bestuurswetten door, daarin fiks gehinderd door de nieuwe koning, Willem III. Het ministerpresidentschap van de jaren zestig stond in het teken van de snelle modernisering van het land, in infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs.

Portret geschilderd door Johan Heinrich Neuman, omstreeks 1852. (Rijksmuseum Amsterdam)
Het Thorbecke-monument op het Lange Voorhout in Den Haag van Thom Puckey.


Ofschoon de tijdgeest hem inhaalde, bleek Thorbecke in zijn laatste levensfase populair. Hij stierf in het harnas van ’s lands eerste minister.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder