Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De leukste podcasts

29 mei 2022 Siebrand Krul

Luister je graag naar een podcast tijdens de afwas? Of misschien in de auto of trein, of bij het knutselen in je schuurtje? De één heeft liever een mysterie met een goede verteller, de ander heeft liever een gesprek. Maar, wat we allemaal willen, is een nieuwe podcast over geschiedenis en erfgoed. Wij zetten de allerleukste podcasts voor erfgoedliefhebbers op een rijtje.

OVT
Misschien ken je deze populaire podcast-serie van de VPRO al. Deze podcast omvat heel veel verschillende geschiedenis-onderwerpen in een radioformat (ook niet erg als je even niet oplet). De podcast is iedere zondag te beluisteren op NPO radio 1 tussen 10.00 en 12.00, op spotify en online:
https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen.html

Brabants Erfgoed Podcast
Bij Brabants Erfgoed Podcast duik je de diepte in met gesprekken van experts rond verschillende Brabantse erfgoedthema’s. Ook aan te raden voor niet-brabo’s.
Beluister deze podcast op Spotify of online.:
https://www.brabantserfgoed.nl/podcast

Blik achteruit
Welk verleden ligt ten grondslag aan hedendaagse problemen? Kunnen historische patronen ons helpen het heden te begrijpen? Wie de geschiedenis niet kent, begrijpt weinig van het heden. Alsof je een boek halverwege openslaat zonder de voorgaande bladzijdes te lezen. In Blik achteruit gaan Utrechtse en Amsterdamse historici met aansprekende gasten op zoek naar de historische wortels van actuele kwesties.
Luister via Spotify of online:
https://blik-achteruit.nl/

The Archeology Channel
In deze wekelijkse podcast wordt je in ruime tien minuten bijgepraat over archeologisch nieuws wereldwijd. Deze podcast is Engelstalig.
Beluister via Spotify of online:
https://www.archaeologychannel.org/audio-guide/audio-news

Klara
Liever luisteren naar zo’n zachte Vlaamse stem? Klara, dé radiozender voor klassieke muziek in Vlaanderen, maakt heerlijke podcasts waarbij je kunt wegdromen. Verhalen over beroemde figuren, steden of gebeurtenissen uit de Westerse geschiedenis worden afgewisseld met klassieke muziek. Favoriet bij onze redactie zijn onder andere ‘De Bourgondiërs’, ‘De Zonnekoning’ en ‘Looking for Jane’.
Beluister de podcasts via Spotify of online:
https://klara.be/de-podcasts-van-klara

Verborgen Verhalen
De ANWB-podcastserie Verborgen Verhalen is een leuke, luchtige podcast waarbij spannende mysteries, lokale mythes of bijzondere natuurverschijnselen worden uitgediept. Verhalen uit alle uithoeken van Nederland, die vaak al eeuwen van mond-tot-mond gaan maar nog weinig bekend zijn. Zijn het fantasierijke sprookjes? Of is er werkelijk iets vreemds aan de hand met deze plekken? Zet je koptelefoon op en ga mee op ontdekkingsreis in Nederland.
Deze podcast is te beluister bij Spotify, Deezer, Stichter, iTunes en online:
https://www.anwb.nl/wandelen/podcast/verborgen-verhalen

Verborgen in het volle zicht
In ‘Verborgen in het volle zicht’ bezoekt Simon Heijmans bijzondere plekken in Nederland die je zo voorbij zou kunnen rijden, maar waar iets staat te gebeuren. Dit doet hij in opdracht van de Erfgoed Deal. Zij steunen projecten waarin erfgoed een betekenisvolle rol speelt in de verandering die deze bijzondere plekken zullen ondergaan in de aankomende jaren.
Deze podcast is te beluisteren via Spotify of :online.
https://erfgoeddeal.podbean.com/

In our time: History
‘In onze tijd…’, deze Engelstalige podcast van de BBC maakt je nostalgisch naar vroegere tijden. Historicus Melvyn Bragg gaat iedere week in gesprek met drie experts over een historisch onderwerp.
Deze podcast is te beluisteren via Spotify of :online.:
https://www.bbc.co.uk/programmes/p01dh5yg/episodes/downloads

Koerstrui
Een podcast voor liefhebbers van erfgoed én wielersport. Deze podcast wordt gemaakt door Ruben Van Gucht voor het Wielermuseum De Velodroom. ‘Koerstrui’ is een vlotte podcast waarbij bekende mensen uit de wielerwereld hun drie favoriete wielertenues mogen kiezen. Daarbij volgen er uiteraard leuke anekdotes en spannende verhalen uit de ‘buik van het peloton’.
Luister deze podcast via Spotify, Apple podcast of online.
https://www.online-radio.nl/podcast/koerstrui


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder