Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

TBC-herstellingsoord

03 mei 2022 Siebrand Krul

Aan de rand van rijksmonument het Park in Rotterdam, bij de Euromast, ligt verscholen het vervallen TBC-herstellingsoord. In 1937 gebouwd naar ontwerp van architect C.J. Hemmes in opdracht van het Rode Kruis. Rotterdammers konden hier terecht om te herstellen na behandeling in het ziekenhuis. De op het zuiden gerichte gevel kon in zijn geheel open, zodat patiënten in de zon konden aansterken.

Stichting Droom en Daad heeft het gebouwtje van de sloop gered. Architectuur en ontwerpbureau Studio Makkink & Bey krijgt de opdracht om van het voormalige herstellingsoord een openbaar parkpaviljoen te maken. Het werk start eind 2022. Het beheer van het Park en het ontvangen van bezoekers komen in het gebouw samen. Vanuit het Parkpaviljoen wordt het cultuurhistorische verhaal van rijksmonument het Park verteld, het ontwerp uit 1850 van vader en zoon Zocher toegelicht, workshops en rondleidingen georganiseerd.

Luchtfoto van het Park in Rotterdam. (RTV Rijnmond)

Tuberculose was in de jaren twintig van de vorige eeuw volksziekte nummer één. Uit architectuurhistorisch onderzoek van Paul Groenendijk kwam naar voren dat het Rotterdamse TBC-paviljoen het enige nog bestaande voorbeeld van dit gebouwtype is.
Voor de ontwerpers vormt de natuur en het historisch gebruik de inspiratiebron: de helende werking van de natuur, rust, wandelen en de zon. Het programma van het parkpaviljoen staat in het teken van welbevinden, hiervoor wordt samengewerkt met het academische ziekenhuis van de Erasmusuniversiteit.

Openngsbeeld: het TBC-gebouwtje in het Park in 1958. (Stadsarchief Rotterdam)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder