Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nep-puinvrouwen in Dresden

03 mei 2022 Siebrand Krul

Op het eind van WO II was Dresden, na Berlijn, de meest verwoeste stad. Zware bombardementen op en rond 14 februari 1945 herschiepen dertig procent van de gebouwen in ruïnes. De bergen steenpuin opruimen was dan ook een gigantisch werk, pas in 1957 voltooid, waarbij massaal vrouwen werden ingeschakeld, de zogenoemde Trümmerfrauen of puinvrouwen.

Het Stadsarchief van Dresden archiveerde honderden foto’s van deze werken. Hierbij kwam aan het licht dat die veelal niet de realiteit weergeven; hele beeldreeksen zijn in scène gezet, steevast met fris uitziende, lachende, opgemaakte vrouwen, in kraaknette kleren; mannen zijn amper te zien. Al vroeg in de oorlog werd door de nazi’s oorlogsschade geruimd; eerst door soldaten, dan door krijgsgevangenen en veroordeelden.

Onder de Sovjet-bezetting van Oost-Duitsland wijzigde dit beeld drastisch. Voor de nieuw opgerichte Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED) had ook het puinruimen een plaats in de propaganda, als ‘een noodwendige dienst aan het volk’. Vrouwen stonden hierin centraal, voor hen werd het als een droomjob voorgesteld. De fake-foto’s verschenen in tijdschriften om ze over te halen, en creëerden zo de mythe van de heldhaftige Duitse puinruimster.
André Capiteyn

Openingsbeeld: Ingekleurde foto van enkele puinruimsters in 1946, in scène gezet. (Stadtarchiv Dresden/ZDF)

Lees het volledige verhaal in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. NU overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder