Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Let’s kill them!

03 mei 2022 Siebrand Krul

Laat in de middag van de 4de mei 1922, honderd jaar geleden, begint in Kirven, een onooglijk plaatsje in de Amerikaanse staat Texas, het gezin Ausley zich zorgen te maken omdat hun zeventienjarige dochter Eula, kleindochter van John King, de machtigste grootgrondbezitter ter plaatse, nog steeds niet is thuisgekomen van school. Een zoektocht begint en weldra vindt men het meisje: geheel ontkleed, verkracht, zwaar mishandeld en bijna onthoofd.

Het is het startsein van een massale zoektocht door honderden buurtbewoners naar de vermeende dader of daders. Al snel gonst het gerucht dat een zwarte man, een ’nigger’, McKinley ‘Snap’ Curry geheten, een mogelijke verdachte is, omdat hij bij thuiskomst onder het bloed zat, naar eigen zeggen vanwege verwondingen die hij had opgelopen tijdens een konijnenjacht. Sheriff Horace Mayo laat hem arresteren en hardhandig ondervragen. Er vallen twee namen, vrienden van Curry: de negentienjarige Johnny Cornish en de 46-jarige Mose Jones. Ook zij worden opgepakt en opgesloten.

De lynching van Jesse Washington Everett in Waco, Texas, mei 1916. Twee uur lang trok men hem boven het vuur omhoog en liet men hem zakken. Er werd een professionele fotograaf bij gehaald om ansichtkaarten te maken.

Helaas. Vroeg in de ochtend van de 6de mei bestormt een menigte de gevangenis, sleept de drie zwarte mannen eruit, castreren twee van hen, binden hen vast op een ploeg, gooien er hout op en steken dat in brand. Daarmee is de woede nog niet gekoeld. In de dagen die volgen worden nog vele zwarten gelyncht of opgehangen, te meer daar de mare gaat dat horden ‘niggers’ op weg zijn naar Kirven om hun bloedbroeders te wreken. Pas begin juni houdt het geweld op.
Ben Speet

Openingsbeeld:

De ‘Minnesota lynchings’ van 1920. Twee zwarten hangen, een derde op de grond. Van zulke foto’s werden ansichtkaarten gemaakt die in de VS populair waren.

Lees het volledige verhaal in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. NU overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder