Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Het Midden-Oosten centraal

03 mei 2022 Siebrand Krul

Niet iedereen weet dat de Eerste Wereldoorlog ook in het Midden-Oosten uitgevochten werd. De tentoonstelling voor de Beschaving in In Flanders Fields Museum ontrafelt een complexe geschiedenis. Het Ottomaanse Rijk, dat zich destijds uitstrekte van de Balkan tot en met het huidige Saoedi-Arabië, koos in 1914 partij voor de Centrale Mogendheden, tot ontevredenheid van Arabische nationalisten. Dat had consequenties.

Zij streefden naar onafhankelijkheid en werden daarin gesteund door met name Groot-Brittannië. Daartoe voerden ze guerrilla-achtige operaties uit, waar bijvoorbeeld ook Thomas Edward Lawrence – beter bekend als Lawrence of Arabia – bij betrokken was.
Ondanks successen haalde de opstand weinig uit: de nieuwe grenzen waren stiekem al in 1916 door het Brits-Franse duo Mark Sykes en George Picot met een pennenstreek vastgelegd in het zogeheten Sykes-Picotverdrag. Deze vernedering van de Arabieren liep parallel aan de opkomst van het nieuwe Turkije onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk.

voor de Beschaving is opgezet als karavaan, die halt houdt in allerlei tentachtige ruimtes, waar de complexe geschiedenis via film, foto en audiofragmenten wordt verteld. Enkele thema’s zijn de diverse fronten (o.a. Palestina, Gallipoli), de Armeense genocide en vorming van het moderne Midden-Oosten vanaf 1918 tot 1923 – thema’s die tot op de huidige dag actueel zijn. Deze expositie is daarmee ook een gids om iets van de nog altijd roerige dagelijkse werkelijkheid in het Midden-Oosten te begrijpen.
Jaap Krol

Voor de beschaving. De Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten, 1914-1923
In Flanders Fields Museum
Grote Markt 34, Ieper
www.inflandersfields.be
T/m 2 oktober

Lees nog over veel meer boeiende historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder