Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De schat van Urk

03 mei 2022 Siebrand Krul

Honderden jaren aan geschiedenis van Urk lag verborgen onder de vloer van een vervallen en onopvallende timmerschuur. Een archeologische schatkamer die per toeval werd ontdekt door twee Urker broers, Henk en Jelle Kapitein. Eén van hen wil er nu een museum van maken. Want ‘dit moet iedereen zien.’ De vondst dateert van de zomer van 2020, toen een oude timmerschuur uit het dorpscentrum gesloopt zou gaan worden.

De broers horen ervan en bedenken ze zich geen moment. Ze besluiten het huisje te kopen. ‘Anders zou er een gedrocht voor in de plaats komen. Dat zou zonde zijn, dit pandje uit 1870 moet bewaard blijven.’
Aan Hart van Nederland legde broer Jelle uit dat hij als sinds zijn twaalfde uitkijkt op de karakteristieke bouwval. Hij wilde in eerste instantie het gebouw restaureren en in oude staat herstellen. Maar zodra de mannen toegang kregen tot het pand en de grond eromheen bleken er veel mee historische verrassingen verstopt te zitten dan ze van tevoren hadden kunnen bedenken. Zo blijkt er onder de vloer een diepe welput te liggen van wel zeven meter diep. Met op de bodem een rad uit de 17de eeuw. Ze vinden munten van begin 1600, servieswerk, scherven die aan lijken te tonen dat er ooit een herberg heeft gestaan op die locatie. De opgraving geeft de ene na de andere schat prijs.

Bekijk het filmpje van Omroep Flevoland over de vondsten:

https://www.youtube.com/watch?v=nVqci–XK0A

In de eerste instantie wilden de gebroeders Kapitein de schuur renoveren zodat Jelle de begane grond als opslagruimte zou kunnen gebruiken. Op de eerste verdieping zou hij dan kunnen wonen. Maar na de ontdekking van alle archeologische voorwerpen besluiten de broers hun plannen te wijzigen. Het zou zonde zijn om die opgraving weer dicht te gooien, vinden ze. Dus die blijft. Evenals de rest van het pand en de gevonden voorwerpen.
Want er is inmiddels een stichting opgericht met als doel een museum op die plek te realiseren. Stichting Conservering Archeologische Vondsten in Flevoland, kortweg Scarf is erbij betrokken. Er komen vrijwilligers en er is een archeoloog van de Rijksuniversiteit van Groningen betrokken bij het project. Dit najaar, op 8 oktober, de Dag van de Urker Geschiedenis, is het de bedoeling dat het grote publiek de gevonden schatten voor het eerst kunnen bewonderen.
Bron tekst en beeld: Hart van Nederland


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder