Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De jaren vijftig

03 mei 2022 Siebrand Krul

Als je aan de jaren vijftig denkt, wat zie je dan? Een roze Cadillac? Buddy Holly's bril met hoornen montuur? Een gezin knus aan het avondmaal? Een fotografische reis door Europa in de jaren vijftig toont wat anders dan het cliché van duffe burgerlijkheid. Het was een tijdperk van verdeeldheid – tussen oost en west, vrijheid en onderdrukking, terreur en euforie – maar ook een tijd van groeiende overvloed en moderniteit.

In de jaren vijftig liepen politieke werkelijkheden en levensstandaarden in heel Europa sterk uiteen. De Tweede Wereldoorlog had het continent verdeeld: de VS en de USSR stonden lijnrecht tegenover elkaar, en het uitbreken van de Koude Oorlog – gesymboliseerd door het IJzeren Gordijn – scheidde de Oostbloklanden van de westerse bondgenoten.
Onder de politieke zwaargewichten van die tijd nam Joseph Stalin een prominente plaats in. Stalin veranderde de Sovjet-Unie in een wereldmacht en legde de zweep over meer dan honderd miljoen mensen. Na zijn dood kwam de communistische partij in zwaar weer terecht, vooral na de ‘geheime toespraak’ van Nikita Chroesjtsjov op het partijcongres van 1956.
De Hongaarse Opstand werd door het Sovjetleger gewelddadig de kop ingeslagen. De uiteindelijke tol was 2.500 slachtoffers en een gevallen reus – het standbeeld dat door Stalin aan Boedapest werd geschonken ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag.

Dat gedurende de jaren vijftig de spanning tussen oost en west regelmatig op incidenten uitliep, blijkt uit het portret van de cockpitbemanning van het Zweedse vliegtuig Catalina. In wat bekend werd als de Catalina-affaire, schoten Sovjetstraaljagers Zweedse vliegboten neer boven internationale wateren. Het duurde veertig jaar voordat Zweden toegaf dat het op een spionagemissie was geweest en de Sovjets bevestigden dat ze verantwoordelijk waren voor de vergelding.
Maar ook tussen de geallieerden was het niet allemaal rozengeur en maneschijn: de angst voor ‘veramerikanisering’ nam ‘rode schrik’-proporties aan, verschillende westerse landen hadden sterke communistische bewegingen en het post-imperiale Groot-Brittannië worstelde om zijn plaats te vinden in de nieuwe bipolaire wereld.
De slepende spanningen waren in ieder geval een paar uur vergeten door de Amerikaanse mariniers van de nucleaire onderzeeër Nautilus, op weg naar het Winter Garden Theatre in Londen in het betoverende gezelschap van Folies-Bergère-showgirls.

Onderweg

Met de vooruitgang op het gebied van transport, hogere lonen, betaalde vakantiedagen en de kijk op de wereld die de televisie biedt, brak in de jaren vijftig een gouden eeuw van toerisme aan. Reizen in het noordelijke deel van Europa werd makkelijker na de oprichting van de Nordic Passport Union (1952), waardoor burgers uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland zonder paspoort of identiteitskaart naar elk ander Scandinavisch land konden reizen.
Het verhoogde gevoel van vrijheid als gevolg van vervagende grenzen werd verder versterkt door de toenemende beschikbaarheid en betaalbaarheid van gezinsauto’s.
Voor degenen met een meer bescheiden budget bood de Messerschmitt Kabinenroller een alternatief. Het driewielige voertuig was bedacht door Willy Messerschmitt. De voormalige directeur van de fabriek die gevechtsvliegtuigen aan de Luftwaffe had geleverd, was veroordeeld voor collaboratie en kreeg na de oorlog twee jaar gevangenisstraf.
Aangezien Duitsland tot 1955 geen vliegtuigen mocht produceren, besloot Messerschmitt zich vervolgens op de consumentenmarkt te richten met naaimachines, geprefabriceerde huizen en kleine voertuigen.
In de straten van Girona is de Kabinenroller KR175 te zien, ontworpen door vliegtuigingenieur Fritz Fend. De tweezitter met plexi-hoes was een doorslaand succes, omdat hij relatief goedkoop was en alleen een bromfietsvergunning nodig had.
Avontuurlijke reizigers konden kiezen voor het openbaar vervoer, waarbij elektrische trolleys en benzinebussen de steden binnenreden. Het massatoerisme kreeg letterlijk een hoge vlucht door ontwikkelingen in de luchtvaartindustrie, niet in de laatste plaats in het Verenigd Koninkrijk, waar de luchtvaartsector een krachtige hefboom was voor het naoorlogse herstel.

Het verhaal van British European Airways (later omgevormd tot British Airways) is exemplarisch. BEA exploiteerde de allereerste commerciële luchtdienst met turbineaandrijving in 1950, vloog zijn miljoenste passagier in 1952 en was tegen het einde van het decennium de grootste luchtvaartmaatschappij buiten de VS geworden.
Het vliegtuig dat hier te zien is, is een Douglas DC-3, de held van de vloot van de geallieerden. Toch is het de stijlvolle reiziger vooraan die de aandacht trekt en pronkt met een ander goed voorbeeld van slim design uit de jaren vijftig: de Canasta-jas, gemaakt van waterdicht katoen voor de wereldreiziger fashionista.
Europa was in beweging, maar niet alleen voor de vrije tijd. Een ongekend aantal mensen verliet hun land op zoek naar een baan, waaronder 1,5 miljoen ‘Ten Pound Poms’: Britse burgers die kozen voor de soepele immigratieregels van de Australische regering. Deze ‘doorgang naar een mooie toekomst’ kostte niet meer dan £ 10 met de verplichting om minimaal twee jaar in Australië te wonen.

In de tegenovergestelde richting verhuisden ongeveer een half miljoen arbeiders uit voormalige Britse koloniën nadat de British Nationality Act van 1948 de status van ‘burger van het Verenigd Koninkrijk en de koloniën’ had gecreëerd. De ‘Windrush-generatie’ veranderde het gezicht van het naoorlogse Groot-Brittannië.
Dit gezin, gefotografeerd in een trein naar Londen, was in Southampton aangekomen op een schip uit West-Indië. De negenjarige Michael, zijn tante en vader werden vergezeld door meer dan honderd andere immigranten die £ 100 inlegden voor een enkeltje. Ze zouden meer dan 10.000 West-Indiërs in Groot-Brittannië vinden, met grote gemeenschappen in het Londense Brixton, Paddington, Camden Town en Stepney, evenals in Birmingham, Liverpool en Sheffield.
Verhuizen was natuurlijk niet altijd vrijwillig. In Italië dwongen armoede en epidemieën mensen uit plattelandsgebieden in het zuiden. In Hongarije zijn na de opstand van 1956 meer dan 200.000 mensen gevlucht. In Griekenland werden na de burgeroorlog duizenden geëvacueerd naar Oostbloklanden en in Rusland werden talloze tegenstanders van het Sovjetregime opgesloten in werkkampen.
De voorzichtige glimlach en slecht passende kleding van de Litouwse gevangenen herinneren ons eraan dat persoonlijke vrijheid en vrijheid van meningsuiting in Europa niet universeel waren.

Leeftijd van iconen

Met zijn wortels in de Verenigde Staten, werd rock ‘n’ roll door velen gezien als een slechte invloed op de Europese cultuur. Ouders waren bang dat deze nieuwe muziekstijl en het wilde dansen een negatieve invloed zouden hebben op de moraal van hun kinderen. Desondanks, of misschien inmiddels wel dankzij hun zorgen viel de Europese jeugd massaal voor de revolutionaire liederen over thema’s waar ze dagelijks mee worstelden. Rock ‘n’ roll werd het vehikel voor een door protest gedreven tegencultuur, op zoek naar een uitweg uit een conformistische samenleving.
Terwijl tieners de ‘gewelddadige en luidruchtige’ rock ‘n’ roll van Elvis Presley omarmden, werd de kalmere stijl van artiesten als Paul Anka breder geaccepteerd; dit was minder aanstootgevend. Op de persfoto is Anka – zelf nog maar een tiener – te zien tijdens zijn eerste optreden op Finse bodem, waarop zijn vrouwelijke fans hem naar verluidt begroetten met ‘een geluid dat sterker is dan een miljoen gierzwaluwen’.
Terwijl Amerikaanse rockmuziek in heel Europa aan populariteit won, hadden veel landen al snel hun eigen versies – van Chou Rave Hageur et ses Hot Dogs in Frankrijk tot The Dynamites in Nederland, Corrado Ei 93 in Italië en Rocke-Pelle in Noorwegen. In Zweden was een van de eerste supersterren Birgit Jacobsson, alias Rock-Olga. Na het winnen van een talentenjacht en een weddenschap met een concurrerende zangeres met dezelfde artiestennaam, veroverde Rock-Olga haar land stormenderhand. In het Verenigd Koninkrijk, waar de economische opleving beperkter was, raakte de rock-‘n-rollcultuur gehecht aan de Teddy Boys, een jeugdbeweging met een eigen dresscode die de ontwikkeling van de tienercultuur een boost gaf.

Terwijl Teddy Boys een nieuwe modetrend ontketenden, volgde dameskleding een meer formele stijl. Met gevormde bustelijnen, volle rokken, ronde schouders en dunne tailles, was het dominante silhouet radicaal vrouwelijk en iconisch voor die tijd – ook al stamde het uit de late jaren 1940 en de ‘nieuwe look’ van Christian Dior.
Een combinatie van elegantie en comfort is Diors kijk op de avontuurlijke moderne vrouw. Voortbordurend op de populariteit van de scooter bij Franse vrouwen, liet Dior zich inspireren door race-outfits voor dit ensemble van een windjack-achtige tuniek met knielange rijbroek.
De jaren vijftig waren ook een iconisch tijdperk in architectuur en interieurontwerp. De Triënnale van Milaan was een belangrijk forum gewijd aan industriële, architecturale en designinnovatie.

De foto van de Italiaanse meesterfotograaf Paolo Monti documenteert de elfde editie van de internationale tentoonstelling en toont het Amerikaanse paviljoen ontworpen door Walter Dorwin Teague en Paul McCobb. Bekend als Mid-Century Modern (MCM), weerspiegelt de stijl van het paviljoen trends die ook te zien zijn in hedendaags Europees design: eenvoud, inspiratie uit de natuur, gebogen silhouetten, gebruik van glas en aluminium, ruimtelijkheid, een helder palet en een nauwe band tussen vorm, functie en esthetiek.
Design en architectuur uit de jaren vijftig zijn sindsdien in de mode. Onder vintage-enthousiastelingen zijn overblijfselen van de ‘gouden eeuw van Scandinavisch design’ – met legendarische ontwerpers zoals Arne Jacobsen en Hans Wegner – bijzonder begeerd en de democratische idealen van beweging resoneren in de huidige samenleving.
Afgebeeld is nog een van Scandinavië’s grootheden: Poul Henningsen, ontwerper van de beroemde PH-lampenserie. Henningsen was ook een multimediakunstenaar, cultuurcriticus en een fervent fan van vliegers. Zijn leven lang bestudeerde hij de geschiedenis van vliegers en bouwde hij zijn eigen modellen. In 1955 publiceerde hij P.H.’s Vliegerboek als teken van zijn levenslange passie.
Toch stonden de jaren vijftig niet alleen in het teken van innovatie en toekomstgerichte trends. De mix van gedessineerde tapijten, vitrages en geborduurde tafellopers in het interieur wordt op zijn eigen manier weerspiegeld in eigentijdse interieurs onder het mom van ‘boho-chic’.

Tussen crisis en boem

Vaak herinnerd als een tijdperk van een nieuw begin, waren de jaren vijftig voor een groot deel een terugslag op de Tweede Wereldoorlog. Verwoesting en vernietiging dwongen Europa tot heruitvinding en wederopbouw. De foto van een niemandsland herinnert aan de omvangrijke (weder)opbouwinspanningen die het eerste naoorlogse decennium markeerden.
Het toont een gebied in Oost-Londen dat ooit bekend stond als ‘Chinatown’. Gelegen in de wijk Limehouse, was de buurt berucht om zijn opiumholen, blanke slavenhandelaren en sloppenwijken. Tijdens de Blitz werd het gebied zwaar gebombardeerd en slaagde het er nooit in om zijn positie in de kern van de Chinese gemeenschap weer in te nemen. Dus toen in de jaren vijftig golven van Chinese immigranten naar Londen vertrokken, in de nasleep van de landhervormingen in Hong Kong, kozen velen ervoor om zich ergens anders te vestigen en in Soho werd een nieuwe ‘Chinatown’ geboren.

Net als de rest van Europa zagen de steden en samenleving van Finland aanzienlijke veranderingen als gevolg van de economische transformatie. Omdat de industrialisatie de migratie van het platteland naar de stad bevorderde, kon de huizenmarkt in steden als Helsinki de toestroom niet aan, waardoor mensen op straat moesten slapen. Reeds in 1949 werden tegenmaatregelen genomen, met een campagne waarin werd gewaarschuwd om niet naar de hoofdstad te verhuizen zonder de nodige huisvesting te hebben. Tegelijkertijd heeft de regering het ‘Arava’-programma opgezet om de bouw van betaalbare huizen te financieren.
Veel andere West-Europese landen begonnen met programma’s voor leningen, ontwikkeling en bouw, terwijl communistische landen dachten dat de nationalisatie van huisvesting de oplossing was. Maar geen van hen was zo succesvol als Finland, dat er sindsdien in is geslaagd dakloosheid praktisch uit te roeien.
Hoge naoorlogse schulden bemoeilijkten de wederopbouwinspanningen in heel Europa, maar steun van Amerika (Marshall-Plan) redde Europa van de ondergang (en hield hen weg van Sovjetinvloed) en plantte de kiem voor groei. Veel westerse landen kenden al snel een wonderbaarlijk herstel – een fenomeen dat bekend staat als ‘Wirtschaftswunder’ – wat leidde tot een boost van de productie en de handel in consumptiegoederen.
In de afbeelding proberen kinderen een succesvol nieuw speelgoed onder de knie te krijgen. De hoelahoep, uitgevonden door de Australische zakenman Alex Tolmer, bevatte een gloednieuw materiaal: plastic. De rechten voor distributie in Amerika werden gekocht door het speelgoedbedrijf WHAM-O, dat een promotiecampagne uitvoerde via variétéshows op de televisie. Al snel werd de hoelahoep een wereldwijd fenomeen dat mensen van alle leeftijden enthousiast maakte.
Er leek geen einde te komen aan nieuwe uitvindingen die het dagelijks leven gemakkelijker maakten: van magnetrons en vaatwassers, afstandsbedieningen tot grasmaaiers.
Met het consumentisme op zijn hoogtepunt leken de ‘fabulous fifties’ een tijd van onbegrensde mogelijkheden en ongekende welvaart. In de woorden van de Britse premier Harold Macmillan: ‘De meeste van onze mensen hebben het nog nooit zo goed gehad’. Maar de keerzijde van de medaille begon zichtbaar te worden: het milieu leed onder verkeer en afval, misdaad en hooliganisme namen toe, en middelenmisbruik werd wijdverbreid. Niets van dat alles haalde echter de propaganda voor de ‘Vrije Wereld’, waardoor de oosterse tegenhanger een bittere smaak in de mond kreeg.

Klimaat van angst

Twee politieagenten verwijderen een activist van een locatie in Swaffham, Engeland, die bestemd is om een raketbasis te ontwikkelen waar het VK en de VS mee samenwerken. Met de verwoestende impact van de atoombom vers in het geheugen, zwol het protest tegen kernwapens aan. Terwijl de nucleaire technologie verschoof naar energieproductie, zorgde de rivaliteit aan weerszijden van het IJzeren Gordijn voor een aanhoudende wapenwedloop, zeker ook met nucleair krijgstuig.
Als stille moordenaar wiens vernietigende krachten steeds duidelijker werden, werd asbest nog steeds gebruikt voor huisisolatie, brandbeveiliging, structuurverf en vinyltegels. Ondanks het feit dat de schadelijke effecten ervan al sinds de jaren 1900 bekend zijn, bleef asbest aantrekkelijk als betaalbaar, natuurlijk voorkomend en brandwerend materiaal – zoals aangetoond door journalist Matti Jämsä die een asbestpak testte.
Een ander gevaar voor de gezondheid was de smog die industriële en grootstedelijke steden in heel Europa bedekte. Het meest verwoestende incident was de Londense ‘Great Smog’ van december 1952. De ergste van alle ‘pea soupers’ werd veroorzaakt door vervuilende stoffen als gevolg van het gebruik van steenkool, gecombineerd met koud weer en een gebrek aan wind.
Duizenden mensen bezweken en ongeveer 100.000 mensen werden ziek, wat de regering ertoe aanzette nieuwe regels uit te vaardigen (de Clean Air Act van 1956) en burgers aan te moedigen zich te beschermen. Hier is een vrouw te zien met een smogmasker gemaakt van een oude gascape uit oorlogstijd.
Om de aanhoudende dreiging van een nieuwe botsing tussen wereldmachten het hoofd te bieden, werden aan beide zijden van het IJzeren Gordijn voortdurende inspanningen geleverd om de publieke opinie via pers en media te beïnvloeden.
Terwijl Sándor Bauers geënsceneerde portret van arbeiders die Szabad Nép (Vrije Volk) lezen – de krant van de Hongaarse Communistische Partij – een nogal voor de hand liggende propagandistische ondertoon draagt, drongen sociaal-politieke kwesties ook op subtielere manieren door in de media. Het beeld komt uit een film die een paar maanden voor de opstand van 1956 in Boedapest is gemaakt: A Csodacsatár (De wonderbaarlijke spits), met een verhaal over de ‘Machtige Magyaren’.

Het gevierde voetbalteam van Hongarije was een essentieel onderdeel van de communistische propaganda. Ten tijde van de oktoberopstand bevond de meerderheid van de spelers zich in het buitenland om mee te doen aan de Europa Cup. Nadat ze de eerste wedstrijd hadden verloren, weigerden ze naar huis terug te keren; ze lieten hun gezinnen overbrengen en begonnen aan een fondsenwervende tour. Terwijl het Hongaarse regime probeerde de ontrouwe sporters uit het collectieve geheugen te wissen, moest A Csodacsatár opnieuw worden gefilmd waarbij elke scène met de dissidente spelers (zoals superster Ferenc Puskás) werd weggelaten.
Terwijl in dit geval politieke boodschappen werden vermomd als amusement, vertoonden veel naoorlogse films militaire landschappen als achtergrond voor een onschuldig verhaal. In de Zweedse komedie Flyg-Bom met Nils Poppe vormen soldatenuniformen en vliegtuigen van de Zweedse luchtmacht het decor van een Chaplinesque-verhaal. De foto laat zien dat, net zoals de angst voor een mondiaal conflict onderdeel was geworden van het dagelijks leven, militaire thema’s en beelden dat ook waren.

Cherchez la femme

Zowel in de VS als in Europa werd het familie-ideaal verdedigd als tegenwicht tegen politieke destabilisatie. Reclamecampagnes op radio, televisie en gedrukte media brachten dit ideaal over met slogans als ‘Father Knows Best’ en ‘Femininity Begins At Home’, waarin de rol van de vrouw als echtgenote, moeder en verzorger werd benadrukt. Nog steeds worden de jaren vijftig vaak gezien als een tijdperk van conformiteit waarin genderrollen duidelijk werden gedefinieerd en kritiekloos werden nageleefd. Maar onder de oppervlakte groeide de onvrede met de status-quo. Omdat ze tijdens de oorlog deel uitmaakten van de beroepsbevolking, stonden veel vrouwen niet te popelen om weer thuisblijfmoeders te worden. Aan beide kanten van het IJzeren Gordijn begonnen vrouwen hun gezinsleven te combineren met banen.
Terwijl het Westen een babyboom doormaakte, daalden de geboortecijfers in Midden- en Oost-Europa toen de naoorlogse Sovjetbezetting begon. Dat zorgde bij de regeringen voor vrees voor demografisch verval, waardoor ze een pronatalistisch beleid gingen voeren. Kinderopvang en zwangerschapsverlof werden ingevoerd om vrouwen te stimuleren vroeg te trouwen en kinderen te krijgen.
De 53-jarige Olive Walker, geportretteerd door fotojournalist George Douglas voor Picture Post, wordt bestempeld als ‘volledig geëmancipeerd’ en geprezen om haar ondernemende geest in oorlogstijd, maar toch uitgekozen vanwege haar geslacht: ‘Ze is populair omdat ze na haar werk ook nog huishoudelijke taken uitvoert, zoals het een vrouw betaamt.
Ondanks een gestage verschuiving van het huishouden naar een beroep buitenshuis, zouden sociale conventies in de jaren vijftig een dagelijkse realiteit blijven voor vrouwen in heel Europa, stereotiep gecast als een kuise huisvrouw of een blonde bom, totdat de feministische beweging van de jaren zestig een Copernicaanse revolutie in gang zette.
Bron: Europeana


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder