Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Zeeuws erfgoed in de knel

13 april 2022 Siebrand Krul

Het mogelijk verdwijnen van het praktijkgebouw van de Zeevaartschool in Vlissingen zit erfgoedvereniging Heemschut niet lekker. De vereniging zet zich in heel Zeeland in voor het behoud van historische gebouwen en objecten. Bang om naar de rechtbank te stappen, is de vereniging niet. In sommige gevallen is dat zelfs nodig. Het gebouw van de Zeevaartschool aan de boulevard is niet het enige gebouw dat de vereniging alert houdt.

Heemschutvoorzitter Arjen Drijgers heeft een lijstje vol met dierbare Zeeuwse gebouwen, waaronder de Briëtwoningen in Middelburg. Volgens de voorzitter zijn dat belangrijke woningen, want ze hebben een rijke oorlogsgeschiedenis. ‘In tegenstelling tot de rest van het land besloot Middelburg in 1941 nieuwe woningen te bouwen voor arbeiders. Middenin de oorlog,’ legt hij uit. Een paar jaar later werd de bouw stilgelegd. De wijk werd pas afgemaakt na de oorlog. ‘Juist het deel met een kenmerkend oorlogsverleden moet volgens ons nu blijven staan.’
De woningen worden gesloopt en er komt nieuwbouw voor terug. Toch is volgens Drijgers de strijd nog niet gestreden. ‘Heemschut is nog in bezwaar bij de rechtbank, om in ieder geval een deel van de woningen te behouden. Wij zijn er nog niet klaar mee.’ En hij heeft goede hoop. ‘Als we denken dat we geen gelijk kunnen krijgen, dan gaan we natuurlijk zo’n juridische strijd niet aan.’

De Zeevaartschool in Vlissingen. (Omroep Zeeland)

En wie denkt dat er aan Het Hoompje in Sint-Anna ter Muiden geen eer meer valt te behalen, heeft het mis. Het oude voormalige klooster staat op instorten en heeft de reputatie van een spookhuis. Maar ook voor zo’n gebouw springt de vereniging in de bres. ‘Ook daar zijn we een juridisch traject voor ingegaan. Want ondanks de inspanningen van de gemeente, laat de eigenaar het afweten om het pand op te knappen.’ Heemschut heeft aangifte gedaan tegen de eigenaar. Zo’n strafrechtelijk verzet, dat overkomt de vereniging niet heel vaak. ‘We verwijten de eigenaar dat hij opzettelijk een rijksmonument verwaarloost. Terwijl hij de plicht heeft om het in stand te houden.’

Briëtwoningen in de Baarsjestraat van Middelburg. (Omroep Zeeland)

Al lijkt het misschien een verloren zaak, want de eigenaar, ook wel de Krottenkoning genoemd, laat het flink afweten. Ook op andere plaatsen in het land laat hij panden verpauperen. ‘Maar we houden hoop en proberen de druk op de eigenaar op te voeren.’
Zit de vereniging dan alleen maar in de rechtbank? Nee hoor, er zijn ook al een paar mooie successen behaald, aldus de voorzitter. ‘Zo waren we actief betrokken bij de restauratie van Slot Oostende in Goes. Daar zijn we erg tevreden over.’ Ook het behouden en het herstellen van de Napoleonschuur in Scharendijke verdient volgens hem een plekje op het successenlijstje.

Het voormalige klooster het Hoompje in Sint Anna Ter Muiden. (Omroep Zeeland)

Verder valt het hem op dat het erg per gemeente verschilt hoe ze omgaan met monumentale panden. ‘Kijk naar de binnensteden van Middelburg en Zierikzee. Schouwen-Duiveland doet het heel goed. In Middelburg gaan veel dingen goed, maar die gemeente heeft ook een paar zorgenkindjes, bijvoorbeeld het schuttershof van Sint Sebastiaan. Hij hoopt dat gemeentes in de toekomst zelf ook meer gebouwen aandragen die voor de gemeente belangrijk zijn.
Bron: Omroep Zeeland

Openingsbeeld: De Napoleonschuur is een gemeentelijk monument, maar staat op instorten. (Omroep Zeeland)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder