Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De paardentram van Zutphen

13 april 2022 Siebrand Krul

Bij de herinrichting van de Deventerweg hebben de archeologen van de gemeente Zutphen een bijzonder grondspoor uit het verleden blootgelegd. Het zijn geen paalsporen van een huis uit de Prehistorie of de Middeleeuwen, maar een spoor uit een recenter verleden: het tramspoor van de Gorsselsche Paardentramweg-Maatschappij. De paardentram van Zutphen naar Eefde reed over de Deventerweg van 1889 tot 1919.

Aannemer NTP schakelde de archeologen in toen er onder het verwijderde asfalt een regelmatig patroon van grondverkleuringen aan het licht kwam. De verkleuringen lagen aan de oostzijde van de hoofdrijbaan en markeren de plekken waar de houten bielzen en de ijzeren tramrails hebben gelegen, die er omstreeks 1920 zijn verwijderd. De archeologen troffen ook nog een biels en enkele ijzeren spoorbouten aan.

Intensief
De tramlijn werd aanvankelijk intensief gebruikt. In 1905 maakten 46.000 mensen gebruik van het ritje Zutphen-Eefde. De hoge haverprijzen voor paarden en de verslechterde economie als gevolg van de Eerste Wereldoorlog maakten in 1919 een einde aan de paardentram. Het zou tot 1926 duren voor er een stoomtram naar Gorssel en Deventer kwam, maar die mocht niet over de chique Deventerweg rijden.

De Deventerweg.

Meer vondsten
De Deventerweg onthult nu ook sporen van veel oudere datum, van prehistorische en middeleeuwse bewoning en de ophogingslagen, bestratingen, bermgreppels en boomplantgaten van de Deventerweg vanaf het einde van de 17de eeuw. Meest opvallend waren de vele mangaten uit de Bevrijdingsdagen van de Tweede Wereldoorlog waarin na de bevrijding militair afval, zoals Duitse helmen en veldflessen maar ook veel gesneuveld huisraad is gedumpt.
Bron: Gemeente Zutphen/Erfgoedstem


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder