Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De beelden van Neeroeteren

13 april 2022 Siebrand Krul

In de Sint-Lambertuskerk van Neeroeteren wordt een tiental vroeg-16de eeuwse beelden bewaard die in de Vlaamse Topstukkenlijst werden opgenomen. Deze prachtige beelden, toegeschreven aan onder andere de Meester van Elsloo en Jan van Steffeswert werden in december gefotografeerd. Ze zijn iets meer dan zestig centimeter hoog, gemaakt van geloogd eikenhout.

Opvallend zijn de kleine en vaak fragiele details die wondergoed bewaard zijn gebleven, zoals de pijlen in het beeld van Sint-Sebastiaan of het zwaard door de nek van de heilige Lucia. De beelden moeten oorspronkelijk kleurrijk beschilderd zijn geweest, maar in de 18de eeuw werden ze bedekt met kalk. Toen die kalk werd verwijderd, ging ook de kleurlaag verloren.

De heilige Barbara.
De heilige Reinildis.

De meeste van de beelden worden toegeschreven aan de Meester van Elsloo. Die term verwijst niet naar één welbekende kunstenaar, maar is eerder een noodnaam voor een verwante groep kunstenaars die in midden-Limburg actief was. Deze kunstenaars signeerden hun werk niet, maar onderzoek kon de groep toch wat verfijnen en situeren rond Roermond, net over de grens. Het beeld van de Heilige Barbara – wat opmerkelijk verfijnd en elegant gesneden is – wordt toegeschreven aan de Maastrichtse Jan van Steffeswert.

Een Marianum (twee Mariabeelden ruggelings bij elkaar).

De Sint-Lambertuskerk

Ook de locatie van deze beelden is wat aandacht waard, want er zijn opvallende gelijkenissen te trekken tussen de architectuur en beelden die er bewaard worden. De kerk werd weliswaar al in de 11de eeuw gebouwd, maar werd in de 16de eeuw herbouwd, waarschijnlijk in dezelfde periode als de vervaardiging van de beelden.

Sint Jacobus de Meerdere.
Sint Sebastiaan, ‘die met de pijlen’.

‘Het is altijd uitdagend om kunstwerken te fotograferen op locatie. Zeker in kerken zoals in Neeroeteren is het puzzelen om een goede plek te vinden voor de statieven met de camera en belichting.’, aldus fotograaf Cedric Verhelst.
De kerk draagt nog steeds veel kenmerken van de Maaslandse gotiek, maar ook de gewelven – die net als de beelden beschilderd waren – werden met kalk bedekt in de 18de eeuw na een restauratie. Ook hier werd de kalk verwijderd, maar deze keer niet ten koste van de schilderingen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder