Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wat is het scaphisme?

15 maart 2022 Siebrand Krul

Het scaphisme was een vermeende foltermethode in het oude Perzische rijk. Wat wij van deze foltering weten danken wij aan slechts één bron uit de Klassieke Oudheid, namelijk de biografie van de Perzische koning Artaxerxes II, geschreven door de Griekse historicus Plutarchus (ca. 46-ca. 120). Als de top-tien lijstjes van de meest wrede folteringen op Google worden aangeklikt, dan komt het scaphisme daarin altijd voor.

In 404 v. Chr. volgde Artaxerxes zijn vader Darius II op, zeer tegen de zin van zijn moeder Parysatis en haar lievelingszoon Cyrus de Jongere. Deze was dan ook vastbesloten zijn broer van de troon te stoten. In 401 stonden beide broers tegenover elkaar bij Cunaxa aan de linkeroever van de Eufraat, zo’n zeventig kilometer ten noorden van Babylon. Cyrus sneuvelde daar doordat ene Mithridates hem met een pijl in zijn hoofd raakte.
Uiteraard was Artaxerxes Mithridates dankbaar, maar hij kon het niet hebben dat niet hij maar een simpele soldaat zijn broer had gedood, te meer omdat Mithridates publiekelijk prat ging op zijn heldendaad. Deze hoogmoed moest worden bestraft en daarom veroordeelde Artaxerxes hem tot het scaphisme, afgeleid van het Griekse woord Scaphe dat boot betekent.
Mithridates werd, aldus Plutarchus, in een bootje gelegd met aan de randen inkepingen, zodat zijn ledematen en hoofd eruit staken. Vervolgens werd hij ingesmeerd met honing en melk, volgepropt met eten en gedwongen te drinken. Daarna werd een bootje van precies hetzelfde formaat boven de andere gelegd en zodoende opgesloten werd Mithridates overgeleverd aan de elementen. Zeventien dagen lag hij daar, in de brandende zon, totdat hij uiteindelijk de geest gaf, volledig uitgezogen en opgegeten door ongedierte en insecten die op de honing, melk en zijn ontlasting waren afgekomen. Maar zoals gezegd, Plutarchus is de enige bron die deze foltering noemt, dus voorzichtigheid is geboden.
Ben Speet

Lees nog veel meer historische verhalen, in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder