Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Molukse Werelden

15 maart 2022 Siebrand Krul

Dit jaar is het 45 jaar geleden dat de treinkaping bij de Punt plaatsvond. Het drama hinh samen met het onverwerkte koloniale leven, van Nederland, maar vooral van de Molukkers. De reizende tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland opende onlangs op het schoolplein van een middelbare school. Jongeren kunnen zo laagdrempelig kennis nemen van de geschiedenis van de Molukkers in Nederland en de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië.

Vandaag de dag wonen ruim 75.000 Molukkers in Nederland. Dit hangt samen met de komst van vele Molukse oud-strijders naar Nederland nadat Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië moest erkennen. Een komst die bedoeld was voor een aantal maanden maar resulteerde in een vast verblijf. Tot grote frustratie en verdriet van de Molukkers die naar Nederland waren gekomen. Zij hadden alles achtergelaten in de veronderstelling dat het om een tijdelijk verblijf zou gaan; met hulp van Nederland zouden ze terug gaan, liefst naar een zelfstandige Molukken.

De Molukkers werden ondergebracht in verschillende woonoorden waaronder voormalig kamp Westerbork. Auteur Dinah Marijanan groeide als kind op in Kamp Westerbork en schreef daarover het boek ‘Barak 85 Kamer 10’. Voor deze reizende tentoonstelling schreef zij een opmerkelijke en bijzondere brief aan twee vriendinnen die beiden omkwamen bij de bevrijdingsactie van de gegijzelde trein door Molukkers in 1977. Een van de vriendinnen was één van de kapers. De andere vriendin was één van de gegijzelde treinpassagiers.

Dinah Marijanan.

De reizende tentoonstelling in Twee Werelden | Molukkers in Nederland vindt plaats in zes zeecontainers en is in Zeist te bezichtigen tot 30 maart. Hij is niet alleen toegankelijk voor de 1.500 leerlingen van Scholengemeenschap de Breul waar de containers tijdelijk geplaatst zijn, maar voor alle belangstellenden. Het is de bedoeling dat de expo hierna doorreist naar andere schoolpleinen of openbare ruimtes.
Fotocredits Levaronne Lourens. Foto Dinah Marijanan Ed Leatemia

De reizende tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland
Scholengemeenschap Breul
t/m woensdag 30 maart 2022
Arnhemse Bovenweg 98, Zeist
Tentoonstelling gratis te bezichtigen


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder