Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Het einde is nabij, tenzij

15 maart 2022 Siebrand Krul

Op 2 maart 1972, nu vijftig jaar geleden, presenteert het Massachusetts Institute of Technology (MIT)in het prestigieuze Smithsonian Institute te Washington DC zijn rapport waar reikhalzend naar wordt uitgezien. Het draagt de veelzeggende titel Limits to Growth. Het is geschreven in opdracht van de zogeheten Club van Rome, opgericht in 1968 door de Schotse wetenschapper Alexander King en de Italiaanse industrieel Aurelio Peccei.

Wat zij en de selecte groep wetenschappers, economen, demografen, zakenlieden en politici die zich bij hen hebben aangesloten met elkaar gemeen hebben is dat zij zich grote zorgen maken over de toekomst van de aarde. Vandaar de vraag aan het MIT om aan de hand van computermodellen te voorspellen wat de mensheid te wachten staat als men zijn levensstijl niet verandert. De conclusies laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Als wij zo doorgaan dan zal binnen afzienbare tijd de aarde uitgeput raken, de grondstoffen opraken en de vervuiling van het milieu alleen maar toenemen.

De gevolgen zullen desastreus zijn: een scherpe afname van de industriële productie, een gebrek aan voedsel, toenemende gezondheidsproblemen en een daling van het bevolkingscijfer. Samengevat: het einde is nabij, tenzij …
Het Rapport van de Club van Rome slaat in als een bom. Al heel snel verschijnt een Nederlandse vertaling van het rapport met als titel Grenzen aan de groei, waarvan in een mum van tijd ruim een kwart miljoen exemplaren worden verkocht. Op 26 april van hetzelfde jaar opent koningin Juliana zelfs een tentoonstelling in Rotterdam gewijd aan de bevindingen van het MIT en de Club van Rome, waarbij zij aan twee scholieren, zij die de toekomst hebben, een exemplaar van het rapport aanbiedt.

Alexander King in 1987.

De Club van Rome, waarvan trouwens prinses Beatrix erelid is, bestaat nog steeds. Ongetwijfeld zullen zij met lede ogen hebben toegezien, hoe na de aanvankelijke schok die hun rapport teweeg had gebracht, het merendeel van de mensheid weer overging tot de orde van de dag en niet bereid was te consuminderen en dat wij nu, vijftig jaar na datum, wederom geconfronteerd worden met verontrustende rapporten over de toestand van de aarde.
Ben Speet

Openingsbeeld: Aurelio Peccei in 1976.

Lees nog veel meer historische verhalen, in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder